Indonézia unortodox oltási renddel indul hadba a járvány ellen

2021. január 5. – 15:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Indonézia a világ többi országához hasonlóan tömeges oltások megkezdésére készül a koronvírus-járvány leküzdése érdekében, de oltási rendje teljesen egyedi: azt tervezik, hogy a munkaképes felnőtteket előbb fogják beoltani, mint a veszélyeztetettebb időseket.

A világ legtöbb országában, ahol megkezdték az Covid-19 elleni oltásokat – így Magyarországon is –, előnyben részesítik a veszélyeztetett idősebb korúakat. Nem így Indonéziában, ahol az egészségügyi dolgozók és köztisztviselők után rögtön a munkaképes felnőttek következnek, és a kiszolgáltatott idősek csak a legvégén. Az ország vezetése szerint egyfelől rá vannak szorítva erre a stratégiára, másfelől így gyorsabban elérhető a nyájimmunitás és hamarabb élénkül a gazdaság.

Budi Gunadi Sadikin, Indonézia egészségügyi minisztere szerint az országnak 181,5 millió embert, vagyis a lakosság nagyjából 67 százalékát kell beoltania az immunitás eléréséhez, amihez csaknem 427 millió adag oltásra van szükség, írja a Reuters. Ehhez azonban sokáig csak a kínai Sinovac Biotech által kifejlesztett vakcinával tudnak hozzákezdeni – ebből 125 milliót kötöttek le és 3 milliót már meg is kaptak.

A Pfizer csak a harmadik negyedévtől szállít, és az AstraZeneca oltóanyagát is csak a második negyedévtől tudják forgalmazni. Míg a Pfizer vakcinájáról lehet tudni, hogy minden korosztályban működik, a Sinovac vakcináról az országnak még nincs elegendő adata arról, hogy hat az oltás az idős emberekre. Ezért lényegében kényszerpályán vannak.

Indonézia tapasztalatai értékesek lesznek Amerika és Európa számára, mert megmutatja, helyes-e az általuk alkalmazott stratégia. Nem gondolom, hogy erre most bárki tudja a választ

– nyilatkozta a Reuters-nek Peter Collignon, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem professzora. Ezért a többi ország fokozott figyelemmel követi, beválik-e Indonézia terve.

Fegyveres őrök vigyázzák a Sinovac-szállítmányt az indonéziai Pekanbaruban – Fotó: Antara via Reuters
Fegyveres őrök vigyázzák a Sinovac-szállítmányt az indonéziai Pekanbaruban – Fotó: Antara via Reuters

Dale Fisher professzor (Szingapúri Egyetem Yong Loo Lin Orvostudományi Kar) hangsúlyozta, hogy megértette Indonézia megközelítésének logikáját.

A fiatalabb dolgozó felnőttek általában aktívabbak, többet érintkeznek és többet utaznak, ezért ennek a stratégiának gyorsabban kell csökkentenie a járvány terjedését, mint az idősebbek beoltása

– mondta.

Más szakértők azonban szkeptikusak a gyors immunitásának elérésével kapcsolatban, mivel további kutatásokat kell végezni arra vonatkozóan, hogy a beoltottak, bár saját maguk védve vannak, de át tudják-e adni másnak a vírust.

Fennáll a kockázata, hogy a beoltott emberek továbbra terjeszthetik a betegséget, mondta a lapnak Hasbullah Thabrany, az Indonéz Egészségügyi Gazdasági Szövetség vezetője.

A közgazdászok szerint egy körülbelül 100 millió embert befogadó sikeres oltási program segít elindítani a gazdaságot. Faisal Rachman, a Bank Mandiri közgazdásza szerint a 18-59 éves korosztály fogyasztási igényei magasabbak, mint más csoportoké. Gyorsabban növelhetik a gazdasági fellendülést, mert a háztartások fogyasztása több mint 50 százalékkal járul hozzá Indonézia gazdaságához, tette hozzá.

További friss hírek a koronavírusról erre >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!