Szlávik János: Az oltás nemcsak a betegségtől, a félelemtől is megvéd

2021. január 4. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is az oltás fontosságára hívták fel a figyelmet hétfőn. Szlávik a köztévében arról beszélt, hogy a vakcina más életminőséget jelent, ezt pedig az emberek is felismerik majd, Merkely pedig Facebook-oldalán arról írt, hogy az egyetemi orvosok mindannyian jelentkeztek az oltásra, és a szakdolgozók is egyre szélesebb körben tesznek így, ezzel pedig reményei szerint pár nap múlva az egyetem dolgozói rendelkeznek majd a legnagyobb átoltottsági aránnyal a dolgozók között.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1-en elmondta, hogy a vakcina nemcsak a legjobb védelmet nyújtja a fertőző betegségek ellen, de egyúttal más életminőséget is jelent. Szerinte ezt az emberek is felismerik, és ahogy telik az idő, egyre többen szeretnék majd beoltatni magukat. Arra, hogy napok óta csökken az új koronavírus-fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma, a főorvos azt mondta, továbbra is vigyázzunk, tartsuk be a védelmi intézkedéseket, és várjuk a vakcinát. Szlávik szerint a járvány harmadik hullámát még valószínűleg nem az oltás, hanem a szigorú védelmi intézkedések, lezárások fogják megakadályozni – mint mondta, ha nagyon gyorsan, nagyon sok vakcina érkezik az országba, akkor könnyű helyzetben leszünk, de ezt semmi nem garantálja.

Merkely Béla Facebookon írt a vakcináról, ahol elmondta, vasárnap ellátogatott a Semmelweis Egyetem néhány PCR mintavételi és oltópontjára, valamint COVID ellátásban résztvevő klinikáira, és örömmel töltötte el, hogy kollégái száz százalékban, valamint a szakdolgozók egyre szélesebb körben jelentkeznek az oltásra. Mint írta, reményei szerint pár napon belül a Semmelweis Egyetem rendelkezik majd a legnagyobb átoltottsági aránnyal a dolgozók között, amivel megakadályozhatják a dolgozók megbetegedését, és biztosíthatják a kollégák egészségének megőrzését, valamint a zavartalan betegellátást.

Ő is kitért arra, hogy az utóbbi időben a COVID-intenzív részlegein csökkent a betegek száma, de mint írta, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak kapacitásának védelme a cél,

éppen ezért nagyon fontos, hogy a magyar lakosság is elfogadja az oltást, amely 95%-os védelmet biztosít a fertőzés ellen, valamint 100%-ban segít a szövődmények elkerülésében

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!