82 millióhoz közelít az igazolt fertőzöttek száma világszerte

2020. december 30. – 08:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte 81 997 581-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 789 912-re a halálos áldozatok és 46 349 388-ra a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Az MTI emlékeztet, egy nappal korábban 81 260 603 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 774 130, a gyógyultaké 45 969 222 volt.

A fertőzés 191 országban és régióban van jelen, a legsúlyosabban még mindig az Egyesült Államok az érintett, ahol már az új típusú koronavírus-mutáció is megjelent. Szintén szerdai hír, hogy 41 éves korában vitte el koronavírus-fertőzés Luke Letlow-t, az USA Lousiana államának republikánus kongresszusi képviselőjét. A Politico azt írja, Letlow szervezetében december 18-án mutatták ki a vírust, az utóbbi napokban már a shreveporti kórház intenzív osztályán ápolták. A republikánus képviselő a szintén republikánus Ralph Abraham, korábbi főnöke kongresszusi helyét nyerte el a novemberi választáson, most vasárnap léphetett volna hivatalba.

A drámai járványhírek mellett ugyanakkor már világ egyre több országában beindul az eddigi legjelentősebb oltásprogram, a Covid–19 elleni vakcina már több tucat államban bevetésre vár. A legtöbb országban nemcsak az egészségügyi dolgozókat és a veszélyeztetett társadalmi csoportokat, hanem az állami vezetőket is elkezdték oltani a vakcinával, ezzel is növelve a közbizalmat az oltásprogram iránt. Az Egyesült Államokban például Kamala Harris leendő alelnök kapta meg kedden a vakcinát, Magyarországon azonban egyelőre ilyen akció nem történt. A kormányfő hivatala egyértelművé tette, nem is terveznek ilyet.

„Orbán Viktor akkor oltatja be magát, amikor sorra kerül”

– közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Eközben szakértők arra kérték az Európai Uniót, hogy engedélyezzék, hogy a Pfizer és BioNTech által kifejlesztett vakcinát tartalmazó ampullákból öt helyett hat adagot nyerhessenek ki, tudatta a Reuters. Andrej Babis cseh miniszterelnök tolmácsolta is a kérést Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Az oltóanyag ampullás kiszerelésben érkezik, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása szerint egy üvegcsében öt adag vakcina van, de szakértők szerint akár plusz egy dózist is ki lehetne nyerni, amire nagy szükség lenne, hogy biztosítsák a teljes ellátást. A BioNTech azt nyilatkozta, hogy a megfelelő injekciós tűvel és fecskendővel a hatodik adag is biztosítható.

Von der Leyen egyébként kedden a Twitteren azt írta, hogy további 100 millió adagot rendeltek a Pfizer-BioNTech koronavírus vakcinából, amiből így már 300 millió áll majd rendelkezésre az unióban.

Nagy-Britaniában eközben engedélyezte szerdán a nemzeti gyógyszerfelügyelet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájának forgalmazását.

Szerdán új csúcsra emelkedett, és meghaladta az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) legfrisebb adatai szerint. Az utóbbi 24 órában 1129 halálesetet jelentettek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben. Így már 32 107 áldozatot szedett a járvány. Az előző rekord 962 haláleset volt, egy hete, december 23-án regisztrálták.

Ugyanakkor az új fertőződések száma heti összevetésben 24 740-ről 22 459-re csökkent, ez azonban annak is tulajdonítható, hogy az ünnepek miatt kevesebb tesztet végeznek, írja az MTI.

Az új esetekkel együtt 1 687 185 ember szervezetében mutatták ki a vírust Németországban.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!