Újra felpörgött a járvány Ukrajnában

2020. december 29. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában: az MTI híre szerint keddre a vasárnapi visszaesés után ismét csaknem hétezer új beteget és több mint 230 halálos áldozatot jegyeztek fel egy nap alatt. Közben kiemelkedően magas, 16 ezer fölötti lett a gyógyultak száma is.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 6988 esettel 1 037 362-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 232 áldozattal 18 081-re. Eddig 681 835-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 16 ezren, az aktív betegek száma így több mint kilencezerrel 337 446-ra csökkent. Vasárnap regisztrálták hosszú ideje a legalacsonyabb számú, 4385 új fertőzéses esetet az országban.

A legtöbb új beteget, 953-at az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már meghaladta a 109 ezret, az elhunytaké pedig 21-gyel 1875-re emelkedett.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a tévében elmondta: Ukrajnában továbbra is dolgoznak egy hazai fejlesztésű, koronavírus-ellenes vakcinán, szerinte ugyanakkor nem érdemes abban bízni, hogy az ország a hazai gyártású oltóanyaggal felveheti a küzdelmet a jelenlegi járvánnyal szemben.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke arról számolt be, hogy az országba külföldről beérkező oltóanyagok számára Kijevben terveznek létrehozni egy központi tároló, illetve elosztó központot. Az ukrán kormány várakozásai szerint az első adag oltóanyagok talán már februárban megérkezhetnek Ukrajnába, márciusban várható a COVAX elnevezésű nemzetközi kezdeményezésen keresztül az Ukrajnának beígért 8 millió dózis első csomagjának érkezése.

Kövess minket Facebookon is!