Szlávik: Jók az adatok, de lehetnek hullámzások, a vakcina a mutációk ellen is véd

Legfontosabb

2020. december 29. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jók a tapasztalatok a koronavírus elleni oltóanyaggal, és biztató az is, hogy csökken az új fertőzöttek száma – foglalta össze a járványügyi helyzetet a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

Örömteli módon csökken a kórházban fekvő betegek száma, egyre több gyógyult van, de eddig is mértek hullámzó adatokat, mondta az infektológus. A tendencia pozitív, de a szennyvízadatok alapján néhány városban még mindig stagnál vagy emelkedik a koronavírus koncentrációja.

Az infektológus főbb megállapításai az MTI összefoglalója alapján:

  • Úgy tűnik, a legújabban felismert vírusmutációk gyorsabban terjednek, viszont nem súlyosabbak, mint a korábbiak. Ha minden országban elkezdik a tömeges oltásokat, az megakadályozza majd az új mutációk elterjedését.
  • A mutációkat észlelő országok tudósai azt mondják, hogy a jelenlegi oltások nagy valószínűséggel az újfajta mutációk ellen is hatékonyak lesznek.
  • Magyarországon jók a tapasztalatok az oltóanyaggal, nem észlelnek semmilyen súlyos mellékhatást, lelkesek az egészségügyi dolgozók is.
  • A program az oltási rend szerint halad, ahogy egyre több és több oltás érkezik, még több oltópontot állítanak majd fel.
  • Ha megérkezik az a mennyiség, amelyet Magyarország több gyártónál is lekötött, akkor a lakosság 60-70 százaléka be tudja oltatni magát.
  • Ha gyorsan be tudják oltani a magyarok 50-60 százalékát, akkor legyőzik a járványt.
  • Jövőre kialakulhat a nyájimmunitás. A vírus valószínűleg ezután sem tűnik el azonnal, de sokkal kevesebb ember kerül majd kórházba, intenzív osztályra.
  • Az influenzához hasonlóan az oltás ellenére is lehet olyan, hogy valaki elkapja a koronavírust, viszont nála nem jelentkeznek majd súlyos tünetek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!