Oroszország elismerte, hogy háromszor annyian haltak meg koronavírus miatt, mint amennyit korábban közöltek

2020. december 29. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország elismerte, hogy a koronavírusos elhunytak száma háromszor annyi az országban, mint amennyit eddig a hivatalos adatokban közöltek, írja az Abc.net.

Vlagyimir Putyin elnök hónapok óta azzal dicsekedik, hogy Oroszországban alacsony a járvány miatti halálozások száma, a hónap elején még azt is hangsúlyozta, hogy az ország jobb munkát végzett a járvány kezelésében, mint a nyugati országok.

Néhány szakértő korábban azt állította, hogy az orosz vezetés alábecsüli a járvány valós helyzetét, Alekszej Raksha, a Rosstat statisztikai hivataltól júliusban távozó demográfus például múlt héten azt mondta AFP-nek, hogy az orosz egészségügyi minisztérium meghamisította a járvány számait.

55 ezer helyett 186 ezer

Mindezek után hétfőn a Rosstat közölte, a január és november között feljegyzett halálozások száma 229 ezerrel nőtt az előző évhez képest (ebben nemcsak a koronavírus miatti elhalálozások vannak benne). „Ebben az időszakban az esetek több mint 81 százaléka a koronavírus miatt következett be” – ismerte el Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes, vagyis 186 ezer orosz halt meg a vírus miatt.

Eddig viszont csak 55 ezer, tehát nagyjából harmadannyi halálesetről számoltak be.

A Rosstat új adatai alapján Oroszországban halt meg a harmadik legtöbb ember a vírus miatt, az Egyesült Államokban 333 ezren, Brazíliában pedig 191 ezren haltak meg a járvány miatt. Ettől függetlenül az orosz vezetés továbbra is ellenzi a járványügyi előírások szigorítását.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!