Már több mint 4,4 millió vakcinát adtak be világszerte

Másolás

Vágólapra másolva

Közeledik a 81 millióhoz az igazolt fertőzések száma, de a történelem legnagyobb oltásprogramja is hasít.

80 millió 763 ezer 323-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 764 584-re a halálos áldozatok és 45 676 941-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint, írja az MTI. Egy nappal korábban 80 331 940 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 757 371, a gyógyultaké 45 388 233 volt.

A fertőzés továbbra is 191 országban és régióban van jelen, ugyanakkor szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 19 132 446 fertőzött volt eddig a napig, és 330 118-an haltak meg.

A világjárvány nyomán a napokban a történelem legnagyobb oltási kampánya kezdődött meg vilgászerte. A Bloombergáltal összegyűjtött adatok szerint kilenc országban több mint 4,4 millió adag vakcinát adtak már be. Az Egyesült Államokban az oltásokat december 14-én kezdték meg egészségügyi dolgozókkal, és eddig 1,94 millió adagot adtak be, míg december 27-én egyszerre, összehangoltan kezdődött meg a lakosság beoltása az Európai Unió 27 tagállamában – a megállapodástól Magyarország eltért, amikor egy nappal korábban megkezdte az oltások beadását.

A Pfizer és a Biontech vakcináját folyamatosan szállítják az uniós tagországokba. Lesznek más oltóanyagok is, mindegyik egyidejűleg és azonos feltételek mellett áll majd az országok rendelkezésére. Az Európai Bizottság múlt hétfőn engedélyezte a Biontech és a Pfizer által kifejlesztett vakcina forgalmazását. Egy német pilóta úgy fejezte ki az örömét, hogy injekcióstűt formázó repülést hajtott végre, amint az a radarfelvételeken is látszik. A testület szorgalmazta, hogy a közösség összes tagállamában egyszerre kezdjék meg a beoltást. Az oltóanyag szállítása heti rendszerességgel folytatódik majd. Aki megkapja a vakcinát, az oltási bizonyítványt kap.

Frissítés: Az MTI tudósított arról is, hogy Izraelben gyors oltási kampánnyal próbálják leküzdeni a koronavírus okozta válságot, ezért vasárnap közel százezer embert oltottak be. A Jediót Ahronót című újság hírportál szerint hamarosan napi 150 ezerre emelik az oltások számát, és ha sikerül elérni ezt a tempót, akkor másfél hónap múlva védett lesz 2,25 millió izraeli, a legnagyobb veszélynek kitett emberek.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!