Vakcinákkal elkövetett csalásokra figyelmeztet az Europol

2020. december 27. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus elleni vakcinákkal történő csalásokra figyelmeztetett az Europol az EU-ban vasárnap kezdődő oltási kampány apropóján. Az Európai Rendőrségi Hivatal főigazgatója szerint „valós veszélye van annak, hogy bűnözők ki akarják majd használni az oltóanyag iránti komoly keresletet”. Catherine De Bolle szerint már most vannak erre utaló konkrét nyomok, példaként a közösségi hálózatokon terjedő értékesítési ajánlatokat említett egy német lapnak adott interjúban.

A főigazgató szerint azok, akik élnek ezekkel az ajánlatokkal, azok fizetést követően jobb esetben egyáltalán nem kapnak semmit, rosszabb esetben hamis vakcinát szállítanak nekik, de komoly egészségi következményei is lehetnek, ha valaki ilyen csalás áldozatává válik.

Az Europol főigazgatója szerint a tagállami hatóságoknak fel kell készülniük a vakcinalopási kísérletekre is. „Az első karantén idején a bandák például védőmaszkszállítmányokat vettek célba. Ez a veszély most az oltóanyag esetében is” – idézi az MTI Catherine De Bolle-t.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!