18-an meghaltak a belga idősotthonban, ahová a Mikulás vihette be a covidot

2020. december 27. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még december közepén jelent meg a világsajtóban az a hír, hogy számos idős lakó és dolgozó kapta el a koronavírust Belgiumban, az Antwerpen közelében lévő Mol településen egy idősotthonban. A Hemelrijck idősotthon lakóit és dolgozóit azt követően kezdték el tesztelni, hogy a Mikulás-ünnepségükön a Mikulást alakító férfi előbb a fertőzés tüneteit kezdte produkálni, majd covid-tesztje pozitív lett.

Amikor az idősek otthonában járt, a Mikulás még tünetmentes volt, ráadásul állítása szerint csak a közösségi terekben fordult meg, tartotta a szociális távolságot és eleinte maszkot is viselt. A maszk azonban később, egy közös fotózás erejéig róla is, az intézmény lakóinak többségéről is lekerült.

A brusseltimes.com legutóbbi hír szerint mostanra 121 idős lakó és 36 dolgozó kapta el a koronavírust. Ennél is tragikusabb, hogy a fertőzés mostanra 18 ember életét követelte. Csak az elmúlt három napban öten haltak meg az idősotthon megfertőződött lakói közül.

Bár mindenkinek a Mikulás-ünnepség után lett pozitív a tesztje, hivatalosan egyelőre nem bizonyították, hogy a férfi okozta a fertőzéseket. A belga lap most is csak annyit írt erről, hogy „a fertőzések pontos forrásának meghatározása érdekében továbbra is laboratóriumi kutatásokat végeznek.”

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass