Rendőri felvezetéssel érkezik az első vakcinaszállítmány Magyarországra

Legfontosabb

2020. december 24. – 15:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton érkezik a koronavírus elleni vakcina Magyarországra, másnap elkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása, közölte a Koronavírus Sajtóközpont az MTI-vel.

Szombat reggel érkezik meg Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcina. A vakcinaszállítmány várhatóan kora reggel lépi át a magyar határt, ahonnan rendőri biztosítás mellett érkezik meg elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd további négy kórházi oltópontra.

Az egészségügyi dolgozók beoltása vasárnap kezdődik meg.

A mínusz hetven fokos hűtést igénylő vakcinák speciális, nyomkövetővel és hőérzékelővel ellátott dobozokban érkeznek. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Az első vakcinaszállítmányt öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatják el: elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd még aznap az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába.

Az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos már szerdán beszámolt a részletes menetrendről.

Eddig már 300 ezren regisztráltak az oltásra, „ezzel tervezhetővé teszik a folyamatot, amelyet a tömeges oltás megkíván tőlünk” – mondta Müller, kiemelve, hogy elegendő oltóhelyet biztosítanak, amelyekben külön oltószobák lesznek.

Erre később kerül sor, de a várható folyamat így néz ki:

  • Ki kell tölteni egy kérdőívet, ebben az oltakozónak be kell számolnia arról is, ha tud allergiás reakciókról; ezt azért fontos közölni az orvossal, mert az oltóanyag valamely alkotórészével szemben ilyen felléphet.
  • A tájékoztatás után beleegyező nyilatkozatot kell tenni, mivel önkéntes védőoltásról van szó.
  • Ezután történik a védőoltás, a deltaizomba, jobb vagy bal oldalon.
  • A dokumentációval, oltással és utána a néhány perces megfigyeléssel együtt félórás folyamatról van szó.

Az oltottak igazolási kártyát kapnak, az oltóanyag típusával, gyártási számával és az oltott személyi adataival, valamint azzal, hogy a páciensnek mikor kell jelentkeznie a második védőoltásra, amelyre nagyjából három héttel később kerül sor. Egyelőre csak a Pfizer oltóanyaga kapott engedélyt a magyarországi bevetésre.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!