Elsők között kap oltást Szerbiában a kormányfő

2020. december 24. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kezdődik meg az oltások első szakasza Szerbiában. Az országban elsőként az EU-hoz hasonlóan a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája az első, amelyet bevethetnek a koronavírus ellen – bár december elején úgy tűnt, az orosz Szputnyik V lehet az első befutó az országban, ahol az orosz vakcina tesztelését hetekkel korábban már elkezdték. Az oltás az idősotthonokban indul, de az elsők között kap belőle csütörtökön a kormányfő, Ana Brnabić is. Az országba december 22-én ötezer adag érkezett, a valóban tömeges oltás később indulhat.

A hétmilliós Szerbiában eddig 312 ezer fertőzést regisztráltak – csaknem annyit, mint Magyarországon – ám hivatalosan csak 2 833 koronavírussal összefüggésbe hozott halálesetet tartanak nyilván.

Montenegró enyhít karácsonyra

Montenegró feloldja az éjszakai kijárási tilalmat az ünnepi időszakra – írta az MTI. Az országba, Szerbiához hasonlóan csak 72 óránál nem régebbi PCR koronavírusteszt birtokában léphetnek be külföldiek. Ugyanezt az előírást vezette be Koszovó is.

A járvány halálos áldozatainak Koszovóban egy nap alatt 12-vel 1284-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 2354-re, Montenegróban kettővel 639-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 41-gyel 3761-re nőtt.

Izrael szigorít

Kéthetes országos karantén kezdődik vasárnap Izraelben az új koronavírus-fertőzések meredeken emelkedő száma miatt – írta az MTI helyi sajtóhírek alapján.

Szerdán 91 174 tesztből 3805 pozitívnak bizonyult, ami 4,3 százalékos arányt jelent. Március óta 385 022-en fertőződtek meg koronavírussal.

Jelenleg 29 997 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja – hatodannyit, mint Magyarországon.

Izraelben február óta 3150-en haltak meg a járvánnyal összefüggésben. Jelenleg 900 beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 497-en súlyos állapotban vannak, 117 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Az idén már harmadik országos zárlat idején az emberek ismét csak ezer méterre hagyhatják el otthonukat, az élelmet és gyógyszert árusító üzletek kivételével bezárják a teljes kiskereskedelmet.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Ismét tilos lesz más otthonában tartózkodni, és csak házhoz szállítással működhetnek a boltok, a vendéglők. Az ügyfélforgalommal foglalkozó cégek zárva lesznek, a többi pedig a teljes kapacitás felével dolgozhat tovább. A közösségi közlekedés is csak a szokásos járatok felével működhet vasárnap délutántól.

Az éjfél után elfogadott, két hétre tervezett zárlatot meghosszabbítják újabb két héttel, ha nem éri el célját, a napi új fertőzések számának ezer alá csökkentését, és a fertőzés reprodukciós rátájának egy alá szorítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!