A tömeges tesztelésnek köszönhetően bezuhant az új fertőzöttek száma Szlovákiában

2020. december 08. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tömeges tesztelésnek köszönhetően 60 százalékkal csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma Szlovákiában, írja a Guardian.

A cikk egy brit tanulmányra hivatkozik, amely arra a következtetésre jutott, hogy az országos antigén gyorstesztes szűrés és a szigorú karanténszabályok együttesen vezettek a járvány lassulásához.

A tömeges tesztelés után egy héttel már csaknem 60 százalékkal kevesebb új fertőzöttet azonosítottak. Az eredmények javulását segítette például az is, hogy egy negatív antigén gyorsteszt nélkül senki nem mehetett be dolgozni.

Akinek pozitív lett a tesztje, annak a családjával együtt 10 napra karanténba kellett mennie, de erre az időszakra teljes fizetést kaptak a dolgozó családtagok.

Szlovákiában október 23. és 25. között került sor a négy legfertőzöttebb megye lakosságának tesztelésére, október 31-én és november elsején zajlott az országos tömegtesztelés, majd november 7-én és 8-án újra tesztelték a magas fertőzöttségű megyéket.

Bal oldalon a szlovák, jobbra a magyar újonnan regisztrált fertőzöttek

Összesen 50 ezer fertőzöttet azonosítottak, nekik karanténba kellett menniük – és a kutatás szerzői szerint az adatok javulása szempontjából kulcsfontosságú volt az is, hogy a pozitív mintát produkálókat a velük egy háztartásban élőkkel együtt kötelezték karanténra.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!