Hadházy: A lélegeztetőgépeket horribilis túlárazással vette meg Magyarország

2020. december 8. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lélegeztetőgépeket a magyar kormány horribilis, két-háromszoros túlárazással vette meg a közvetítő cégektől – közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos, a Momentummal szövetségre lépett független országgyűlési képviselő.

A képviselő azt írja, a Külügyminisztérium „hónapokig tartó huzakodás után” kiadott három szerződést, amelyekből kiderülnek konkrét adatok a beszerzett készülékekről, a vételárról és a beszerzés körülményeiről.

Mindezt Hadházy Babosi György nyíregyházi momentumos képviselővel közösen jelentette be, aki civilben orvosi eszközök kereskedelmével foglalkozik, „és tavasszal ő is kapott ajánlatokat a kínai készülékekre. Így dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a megkapott szerződésekben két-háromszoros áron adták a cégek a készülékeket”.

Hadházy szerint a dokumentumokban szereplő cégek közül többről is elmondható, hogy korábban nem foglalkozott orvosi műszerek beszerzésével. A képviselő szerint kiderült az is, hogy a cégek nagy kockázatot nem vállaltak, és a túlárazás nagy része tiszta haszonként jelenhetett meg: a készülékeket ugyanis „vámraktárba kellett letenniük, így a vámot és az adót is megspórolhatták” – írja a képviselő, majd hozzáteszi: az állam a szállítást is vállalta, és előlegként odaadta a teljes vételárat.

A túlárazásra példát is hoz a képviselő: egyik cégtől 78 ezer euróért vett a magyar állam lélegeztetőgépeket, holott egy ilyen gép akkor Hadházyék szerint 37,5 ezer euróért is elérhető volt.

A dokumentumokat és az összehasonlító táblázatokat itt lehet megnézni. Korábban a Direkt36 is foglalkozott a témával, tényfeltáró cikkükben arról írtak, hogy a kormány dicsekedett a lélegeztetőgépek vásárlásával, mégis ők kötötték a legrosszabb üzletet Kínával az egész EU-ból.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!