Házkutatást tartottak a kirúgott floridai koronavírus-adatszakértő otthonában

2020. december 8. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A floridai adatszakértő, Rebekah Jones korábban vitába keveredett az állam republikánus kormányzójával, Ron DeSantisszal a koronavírus-adatok kezelése miatt. Hétfőn házkutatást tartott nála a rendőrség, a számítógépét pedig lefoglalták. Jones szerint nem véletlen a két esemény, írja a Guardian.

Jones a Twitterén egy videót is közzétett a razziáról, ezen az látszik, hogy a fegyveres rendőrök kitessékelték őt a tallahassee-i otthonából. Tweetjében azt állítja, hogy mindez DeSantis miatt történt, akivel munkája során többször is konfliktusba került, mígnem májusban végül kirúgták a floridai egészségügyi hivatalból a koronavírussal kapcsolatos adatok miatt, korábban ugyanis ő kezelte az állami koronavírus-információs oldalt. „Ez történik a tudósokkal, akik becsületesen végzik munkájukat. Ez történik azokkal az emberekkel, akik kimondják az igazságot” – írta Jones, aki egyenesen a Gestapo módszereihez hasonlította a vele szemben folytatott eljárást.

A floridai bűnüldözési hatóság megerősítette, hogy házkutatást tartottak Jones házában. Közleményükben azt írták, hogy az akció az egészségügyi hivatal nemrégiben történt számítógépes feltörésével és engedély nélkül küldött üzenetekkel volt összefüggésben. A Tampa Bay Times szerint egy üzenet arra buzdította a veszélyhelyzeti koordinátorokat, hogy „szólaljanak meg, mielőtt további 17 ezer ember meghal. Tudod, hogy ez helytelen, légy hős, beszélj, mielőtt még túl késő lesz” – állt az üzenetben.

Hétfő este Jones a CNN műsorában tagadta, hogy tőle származna ez az üzenet, azt mondta, utoljára hat hónappal ezelőtt volt hozzáférése bármilyen állami számítógépes rendszerhez. „DeSantisnak kevesebbet kéne amiatt aggódnia, hogy mit írok, és inkább azzal foglalkozna, hogy hányan betegszenek még és halnak meg az államában” – üzente Jones, akit épp aznap bocsájtottak el az állásából, amikor a kormányzó bejelentette a korlátozások feloldását. Akkor azt mondta, hogy azért rúgták ki, mert például nem volt hajlandó kézzel megváltoztatni a számokat annak érdekében, hogy még többen támogassák az állam újranyitását.

Hétfőn az állam saját hivatalos adatai szerint 7711 új fertőzöttet regisztráltak, így 1 065 785 esetről tudnak a hatóságok. Ezzel Florida az ország harmadik felfertőzöttebb állama Kalifornia és Texas után. Összesen 19 282 floridai halt meg a fertőzés szövődményei miatt.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!