A svédek szerint fontosabb a távolságtartás, mint a maszk

2020. december 3. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Svédországnak egyelőre nincs szüksége maszkokra – közölte egy magas rangú egészségügyi tisztségviselő csütörtökön, írja az MTI.

„Maszkokra bizonyos helyzetekben van szükség. Ilyen helyzet a regionális egészségügyi szervekkel való egyeztetés alapján Svédországban még nem alakult ki”

– jelentette ki csütörtöki stockholmi sajtótájékoztatóján Anders Tegnell országos tisztfőorvos. Stefan Löfven miniszterelnök pedig azt mondta szintén csütörtökön, hogy

„a WHO tisztában van azzal, hogy a maszkok hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok gyengék. Minden eddigi tanulmány fontosabbnak tartja a távolságtartást, mint a maszkot”

A WHO korábban arról beszélt, hogy a járvány terjedése miatt az embereknek – közöttük a 12 éves vagy annál idősebb gyermekeknek is – ajánlott maszkot viselni az üzletekben, munkahelyen és az iskolákban, ahol nincsen megfelelő szellőztetésre lehetőség, sőt vendégek jelenlétében is a rosszul szellőztetett helyiségekben.

A Svéd Egészségügyi Hivatal továbbra sem ajánlotta a maszkviselést arra hivatkozva, hogy kevés bizonyíték van a maszkok hatékonyságára, és amiatt aggódva, hogy a maszkot a tüneteket mutatók az elkülönítés megkerülésére használhatják, írja az MTI.

A magyar miniszterelnök november 10-én jelentette be, hogy kötelezővé teszik a maszkviselést Magyarországon közterületen is.

A Svéd Egészségügyi Hivatal csütörtöki adatai szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta járványban az előző 24 órában 35 paciens halt meg. A koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma összesen meghaladta a 7000-et. Svédországban a Covid-19-betegség okozta halálozások száma a többszöröse a többi skandináv országénak, de alacsonyabb, mint a karantént elrendelő több európai országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!