Nehezen magyarázható lelki segítségnyújtást kaptak a járványtól elgyötört egészségügyi dolgozók a Magyar Orvosi Kamara Fejér megyei szervezetétől

2020. november 29. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Sz.. az élet! videósorozatban mondja el egy life coach, hogyan kell lelkierőt gyűjteni ahhoz, hogy megküzdjünk az élet kihívásaival. A céges teambuildingekre fazonírozott súlytalan szöveg leginkább azért hat furcsán, mert a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Területi Szervezetének oldalán jelent meg, szemmel láthatóan a koronavírus miatti munkában érzelmileg és fizikailag is elgyötört egészségügyi dolgozók lelki feltöltésére – amire viszont felszínességével nem csak alkalmatlannak látszik, de a nehézségeket kisebbítőnek is, így inkább bosszantó, de egy krízistanácsadó szakpszichológus szerint egyenesen káros is.

Sajátosan próbál segítséget nyújtani a járvány miatti munkában elgyötört egészségügyi dolgozóknak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fejér Megyei Területi Szervezete. Az oldalukon megjelent egy videósorozat első része, amelyen egy lifecoach arról beszél 12 percen át, miért van szükségünk a reziliencia képességének kifejlesztésére.

A nehézségekkel való megküzdés képessége fontos skill, ám egy egészségügyi dolgozóban joggal merülhet fel, hogy a „vezetőfejlesztő tréner, coach, szuperérzékenység coach” jelzővel ellátott előadó videója inkább elbagatellizálja a problémákat, mint segít azokat lelkileg feldolgozni. A MOK Fejér Megyei Területi Szervezete külön megrendelte a sorozatot, ennek alapján tehát nem egy korábbi, más célra készült videó került fel az oldalra, hanem kifejezetten abban a szellemben készült, hogy segítséget nyújtson a krízishelyzetben lévő egészségügyi dolgozóknak.

Miközben a járványveszélyben dolgoznak a nővérek, orvosok, mentősök, akár átvezényelve az ország másik pontjára, a life coach arról beszél, milyen kapaszkodókat kell keresnünk a múltunkban ahhoz, hogy megbirkózzunk a nehézségekkel.

A legjobb erre, ha visszaemlékszünk sikeresen leküzdött kihívásainkra.

  • A life coachnak például nem volt könnyű dolga, amikor 18 évesen kikerült az Egyesült Államokba és idegen környezetben, angolul kellett tanulnia.
  • Norvégiában sem könnyű, mert a sarkkörhöz közeli városokban télen kevés a fény, mégis nagyon jó a rezilicenciás képességük – derült ki a videóból.
  • Bár hosszasan van szó az északi tájakról, a sötétről és a hidegről, a lájfkócs szerint a rezilicencia legjobb példája mégis a pálmafa. Elvégre ott is van kihívás, sós, párás levegő, meleg és főként hurrikánok. A pálmafa viszont rugalmasságának köszönhetően az óriási szélvihart is kibírja, és elültével visszanyeri eredeti alakját.

Itt megtekintheti az első részt.

Rúg egyet a krízishelyzetben lévőkbe

„Most megnyomom a krízisgombot” – kommentálta a videót egy krízistanácsadó szakpszichológus. Szigeti Ildikó szerint kifejezetten káros, ha egy krízishelyzetben a pozitív pszichológia szemléletével közelítenek, amely azt sugallja, hogy a dolgokat pozitívan kell nézni, mi magunk döntjük el, hogy a pohár félig üres vagy félig teli.

A járvány miatt mindenki, de az egészségügyi dolgozók kifejezetten krízishelyzetben vannak.

„30 órákat dolgoznak, ezalatt meghal öt beteg a kórházban, az súlyos nyomás. Ha a krízis mélyében lévő ember ilyenkor azt a külső sugallatot kapja, hogy a helyzet nem szar, hanem szép, akkor még mélyebbre rúgom őt, mert felülbírálom a helyzetmegítélését.”

Lényegében elbagatellizálja a problémát, azt az érzetet keltve, hogy a krízishelyzetben lévő egyszerűen rosszul látja a helyzetet, azaz lényegében maga felelős azért, hogy krízishelyzetben van.

„Az elbagatellizálás nem empátia, azt sugallni, hogy nem szörnyű a helyzet, és dönts úgy szép az élet” nem segítség – mondta Szigeti.

Krízishelyzetben az az empátia, ha érezheti a krízishelyzetben lévő, hogy nem csak ő látja ócskának a helyzetet, hanem tényleg ócska. Ami segíthet, az a vigasz, hogy nem tart örökké. Elmúlik, ez ilyenkor a kulcsszó„ – mondta a szakember, aki Facebook-posztjában is felszólalt a helyzet kezelésére alkalmatlan videósorozat ellen.

A videóban látható pszichológiai megközelítés visszásságát Szigeti egy ironikus mondatban érzékeltette, jelezve, milyen következtetés vonható le a krízishelyzetre adott videósorozat üzenetéből:

”Ideje volna belátnotok, az nem mentség, hogy olyan megfeszített munkát végeztek, mint még soha, mint ahogy az is gyenge kifogás, hogy egymás után halnak meg azok a betegek, akik néhány napja még a saját lábukon mentek be a kórházba. Világjárvány? Állandó életveszély? Kifizetetlen csekkek? Szavakkal leírhatatlan kimerültség? Ugyan már! Ezekkel mind meg tudtok küzdeni... Feltéve, ha szorgalmasan végignézitek a sorozatot, megtanuljátok mindazt, amit a szakértők mondanak és begyakoroljátok az általuk javasolt technikákat.”

Kérdéseinkkel a sorozatot külön erre a helyzetre megrendelő MOK Fejér Megyei Területi Szervezetéhez fordultunk telefonon és írásban, amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!