Kína egyre erőteljesebben próbálja bizonygatni, hogy a koronavírus-járvány nem tőlük ered

2020. november 29. – 17:24

Kína egyre erőteljesebben próbálja bizonygatni, hogy a koronavírus-járvány nem tőlük ered
Forrás: Hector Retamal / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Közel egy év telt el azóta, hogy Vuhanban diagnosztizálták az első koronavírusos eseteket, Kína pedig az azóta eltelt időben számtalanszor próbálta valamilyen módon bagatellizálni, kisebbíteni, vagy elhallgatni a betegséggel kapcsolatos információkat. Pekingben a jelek szerint most ismét felpörgették az önmosdatást, az ország ugyanis egyre erőteljesebben igyekszik megkérdőjelezni, hogy valóban tőlük indult-e útnak a világjárvány. Az állami média nyomasztó részletességgel számol be a fagyasztott élelmiszerek csomagolásán található koronavírusról – amit a világon sehol máshol nem számítanak a terjedés fő módjai közé –, és több kutatás is igyekszik bizonyítani, hogy a vírus Kínán kívül már tavaly december előtt felütötte a fejét – írja a The Guardian.

A Kínai Kommunista Párt hivatalos napilapja, a People's Daily múlt héten egy Facebook-posztban egyenesen odáig ment, hogy Ceng Kuangot, a kínai járványvédelmi központ korábbi vezető epidemiológusát idézve arról írt, hogy az új típusú koronavírus a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján egyértelműen nem Vuhanból ered. Csao Licsien, a külügyminisztérium szóvivője azt is kiemelte, hogy ugyan az első eseteket Kínából jelentették, de ez nem jelenti, hogy onnan is származik – állítása szerint ennek megállapítására jelenleg is zajlik a potenciálisan több országon és régión átívelő kontaktkutatás. Egy kínai kutatócsoport ugyancsak ezt igyekszik alátámasztani, ők nemrég a Lancet orvosi szaklapba küldtek be egy tanulmányt, melynek fő következtetése, hogy az emberről emberre történő terjedés először nem Vuhanban, hanem valahol az indiai szubkontinensen valósult meg.

A nyugati szakértők szerint ugyanakkor elenyésző az esélye annak, hogy a vírus nem Kínából ered. Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzetekért felelős programjának igazgatója múlt héten spekulációnak nevezte a feltevést, és hozzátette, közegészségügyi szempontból teljesen evidens, hogy ott kezdik meg a nyomozást egy betegség után, ahol az első emberi eseteket diagnosztizálták. A londoni Francis Crick Institute virológusa, Jonathan Stoye szintén kiemelte, hogy az első eseteket Kínában rögzítették, így több mint valószínű, hogy a járvány onnan ered. A fagyasztott élelmiszerek csomagolásán kimutatott vírus sem győzte meg a legtöbb tudóst, ez ugyanis álláspontjuk szerint nagyon alacsony kockázatot jelent, ellentétben a cseppfertőzéssel.

Az persze ezzel együtt is érthető, hogy Peking miért szeretné minden áron eltolni magától a felelősséget. Mióta Kínában sikerült visszaszorítani a vírus terjedését, a kormány látványos segítségnyújtási akciókba kezdett szerte a világon, az utóbbi időben pedig a hamarosan elkészülő vakcináit is a közjónak ajánlotta fel, de ennek ellenére nem úgy tűnik, hogy sikerült lemosniuk magukról a járvány elszabadításáért rájuk ragadt ellenérzéseket. Andrew Small, az amerikai German Marshall Fund nevű thinktank szakértője szerint Pekingben pontosan tisztában vannak azzal, hogy tőlük származik a vírus, de a járvány olyan súlyosan érintette a megítélésüket, hogy meg kell próbálniuk alternatívákat keresni, hogy kibújjanak a felelősség alól.

A mostani kampánnyal befelé egyértelműen egy erős és sikeres Kína képét sulykolják, ami fantasztikusan kezelte a járványt, a globális közösséget pedig alighanem el akarják bizonytalanítani azzal, hogy a tényekből politikailag kényes, vitatott kérdéskört kreálnak. Persze ha Kínában tényleg hisznek abban, hogy nem tőlük ered a vírus, azt könnyen be is bizonyíthatnák egy független vizsgálat segítségével, ám ezeket a kísérleteket eddig rendre megpróbálták megakadályozni a segítésük helyett. A WHO szakértői korábban jártak már Vuhanban, de a vírus elszabadításáért felelősnek tartott piacra nem engedték be őket, azóta pedig hiába van tervben egy újabb csoport kiküldése, azt nem tudni, hogy ez mikor valósul majd meg. Az mindenesetre biztos, hogy a következő járvány megakadályozása érdekében kulcsfontosságú lenne megállapítani a vírus pontos eredetét, Peking azonban Small szerint inkább azzal van elfoglalva, hogy másokra kenje a felelősséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!