A Nébih figyelmeztet: Ne állatoknak szánt gyógyszerekkel védekezzünk a koronavírus ellen!

2020. november 25. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Nébih állatorvosoktól származó információi szerint az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés egy bizonyos ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében.

Az állatgyógyászatban már évtizedek óta engedélyezett és széles körben használat ivermektin alapvetően parazitaellenes hatóanyag, hatékony a fonálférgekkel (pl. gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek) és számos ízeltlábúval (pl. tetvek, bagócsok, rühatkák) szemben. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a férgek és ízeltlábúak idegrendszerében gátolja az ingerület-átvitelt, ami a célszervezetek bénulásához, majd pusztulásához vezet. Emlősökre kevéssé toxikus, mert a vér-agy gáton általában nem képes számottevő mértékben átjutni.

Az ivermektinnek emellett egyes vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert. Így került azon kutatók látókörébe, akik a koronavírus-fertőzés megelőzésére és a szövődmények kezelésére alkalmas molekulákat és módszereket korábban már más célra engedélyezett vegyületek között keresik.

Azonban ahogy arra a Nébih is figyelmeztet, hogy bár az ivermektint egyes külső és belső élősködők, illetve rosacea (azaz krónikus, gyulladásos bőrbetegség) kezelésére a humán gyógyászatban is használják, jelenleg egyáltalán nem javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére. Ugyanis még számos további vizsgálatra van szükség annak eldöntése céljából, hogy alkalmas-e rá, ha igen, milyen dózisban és mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban.

Az állatgyógyászati készítmények ráadásul sehol nem engedélyezettek emberi alkalmazásra. Ugyanis nem emberek számára lettek fejlesztve, kipróbálásuk kizárólag állatokban történt meg, és semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik. Az állatgyógyászatban engedélyezett egyes külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák (pl. ráöntő oldatok, rácsepegtető oldatok) szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

Magyarországon jelenleg 25 ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmény rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel – főleg nagytestű haszonállatoknak szánt gyógyszerek, de ivermektint tartalmaz egy macskák fülrühösségének kezelésére szolgáló kenőcs is –, és a Nébih figyelmeztetése szerint

egyik gyógyszerforma sem különösebben alkalmas emberek gyógykezelésére, szájon át történő bevételük – a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt – különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!