Harminc napra zártak be egy tatai éttermet, ami simán nyitva volt, bent ettek-ittak

2020. november 23. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November 23-án is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília és Kiss Róbert most is elsorolták a friss adatokat, melyekről ebben a cikkünkben írtunk, illetve megtalálhatók a koronavirus.gov.hu oldalon. Müller és Kiss mellett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár mondott pár mondatot.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy jelenleg 71 iskolában van tanítási szünet, 431 helyszínen van digitális munkarend, de csak 43 esetben érintett a teljes intézmény. A 12 év alatti gyermekek 4 százaléka fertőzött. Az oktatási intézményekben, ahol megjelent a vírus, az eddigi tapasztalatok szerint az esetek 51 százalékában egy tanuló fertőződött meg, 95 százalékában pedig 1-5 főt érint. A tanárokat nézve: 63 százalék és 97 százalék ugyanez az arány.

A köznevelési intézményekben ma induló tömeges tesztelésekről az államtitkár elmondta, azok önkéntes alapon működnek, de kérik, aki csak teheti, vegyen részt rajta. Hozzátette, hogy az eredményekről nem fognak napi szinten beszámolni, csak a tesztelés végén, péntek után, valószínűleg jövő héten fognak egy átfogó elemzést adni.

Müller Cecília elmondta, hogy párhuzamosan több típusú oltóanyag fog megjelenni a piacon, és úgy tűnik, a legelsők már decemberben elérhetők lesznek, de azért tömegesen jövő év első negyedére tehető vélhetően a hozzáférés.

Kiss Róbert elsorolta a napi, havi, éves rendőrségi adatokat, majd mondott pár konkrét példát a legutóbbi napok intézkedéseiből. Egy tatai vendéglátó üzletben például azt tapasztalták a rendőrök, hogy az étterem nyitva van, bent hárman ettek-ittak. A helyet harminc napra bezárták. Budapesten pedig egy italboltban heten voltak bent, mind alkoholt fogyasztottak, az ellenőrzéskor a tulaj épp kiszolgált egy vendéget. Itt is a bezárás mellett döntöttek.

Újságírói kérdésre elmondták,

  • a téli időszak, a fagypont alatti hőmérséklet nem befolyásolja a vírus fertőzőképességét érdemben, nem várnak különösebb változást;
  • a koronavírusban elhunytakat nem kötelező hamvasztani;
  • az orvos pedig adhat igazolást, amennyiben az orvosi vizsgálat a kijárási korlátozás idejére esik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!