A magánlakásokban dolgozó munkások, szakemberek is viseljenek maszkot, kéri az operatív törzs

2020. november 19. – 14:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtartotta tájékoztatóját az operatív törzs csütörtökön is. Kiss Róbert és Müller Cecília is elsorolta a napi adatokat, melyekről ebben a cikkünkben számoltunk be, illetve a koronavirus.gov.hu oldalon megtalálhatók.

Kiss Róbert például elmondta, az elmúlt 24 órában a tömegközlekedési eszközön 8, a kereskedelmi üzletek területén 60 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A vendéglátó üzleteknél az elmúlt 24 órában 5 esetben döntöttek ideiglenes bezárás mellett, eddig összesen 59 üzletet zártak be. Budapesten 3 üzletet zártak be az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília pedig többek között arról beszélt, hogy a bevezetett intézkedések hatása két héttel később már látható, és 4-5 hét múlva az elhunytak számában is várnak javulást. Hozzátette, hogy úgy tűnik a tapasztalatok alapján, hogy az emberek már nem csak a büntetésektől való félelem, hanem a belátás okán is együttműködőbbek. Majd felhívta a figyelmet a WHO számításaira, miszerint ha 95%-ban viselnénk a maszkot, akkor további megszorító intézkedésekre nem lenne szükség, ezért tényleg fontos betartani a maszk viselését.

A tisztifőorvos az influenzáról is beszélt pár mondatot. Elmondta, van elég oltóanyag központilag is, de ha kell, át is tudnak csoportosítani. Hozzátette, egyelőre úgy tűnik, nincs komoly influenzavírus-cirkuláció az országban. Azt is kérte, hogy azok a szülők, akik a 3 éves kor alatti gyermeküknek igényelnek oltást, november végéig jelezzék azt, hogy az egyébként eddig 20%-ban elhasznált gyermek oltóanyag fennmaradó részét felhasználhassák majd a felnőtteknél is.

Újságírói kérdésre pedig azt kérte Müller Cecília, hogy a szakemberek, akik magánlakásokban végeznek bármilyen munkát, viseljenek maszkot mindenképp. Ezek azok a területek, amik kívül esnek a jogszabályokon, de kéri mindenki belátását, hogy lassítani lehessen a vírus terjedését.

Kiss Róbert szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy este 8 és hajnal 5 között a taxisok szabályszerűen közlekednek, a munkájukat végzik, ám az utasokat a rendőrök ugyanúgy ellenőrizhetik, hogy milyen jogcímen mentesülnek a kijárási tilalom alól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!