Olaszországban kezd elfogyni a lélegeztetőgépekben használt oxigén

2020. november 18. – 15:25

frissítve

Olaszországban kezd elfogyni a lélegeztetőgépekben használt oxigén
Szegények számára felállított tesztállomás a nápolyi San Severo-templomban, ahol 18 euróért lehet koronavírus-szűrésre jelentkezni. Fotó: Manuel Dorati / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fél Olaszország oxigén nélkül maradt a La Repubblica napilap szerdai cikke szerint. A rendszerint megbízható értesüléseket publikáló lap MTI által szemlézett adatiból az derül ki, hogy a kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén, az olaszországi gyógyszertárakban egyenesen hiánycikké vált az oxigén – a koronavírus miatt szenvedő Covid-19-betegek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszáz százalékkal emelkedett. A kedd esti adatok szerint Olaszországban az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret, de a hatóságok nem közölték, közülük hányan szorulnak orvosi oxigénre.

Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke elmondta, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d'Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik. Ahogy arról mi is írtunk, a nápolyi Cotugno kórházban már a parkolóban álló autókba is kiviszik a lélegeztetőgépeket a helyhiány miatt.

A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára.

A Corriere della Sera napilap szerint Olaszországot a koronavírus „halálos” törzse sújtotta. Az újság a kiemelkedően magas halálozási arányra utalt: a Johns Hopkins amerikai egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít Mexikó után, ahol minden száz betegből tíz, valamint Irán mögött, ahol száz betegből öt az arány.

Február vége óta a hatvanmilliós Olaszországban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, életkorátlaguk 82 év volt. Az újság kiemelte, hogy az ötvenmillió lakosú Spanyolországban háromszázezerrel több fertőzöttet szűrtek ki, a halottak száma azonban ez idáig 42 ezer alatt maradt. Massimo Cicozzi járványstatisztikus, a római Campus Biomedico orvosa szerint magyarázatot adhat erre, hogy a többi európai országhoz képest az idős olasz lakosságnál magasabb a krónikus betegségek gyakorisága.

A Corrierében megjelent felmérés szerint egyébként az olaszok

  • 37 százaléka úgy nyilatkozott, az oltóanyag megérkezésekor azonnal beadatja magának.
  • 42 százalék azt mondta, először megvárja a vakcina hatását, és csak utána dönt arról, hogy beadatja-e magának,
  • 16 százalék pedig nem akarja beadatni az oltást.

Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján súlyos egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt, és külön kiemelte, hogy az olasz lakosság körében egyre jobban érezhetők a válság pszichológiai tünetei, a csüggedés is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!