Megesik, hogy komoly szervezéssel tud csak megfelelő mentőt küldeni az OMSZ, visszavesznek az ózonos fertőtlenítésből

2020. november 17. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Hvg.hu birtokába került belső levél szerint a mentőknél mostanában előfordult, hogy komoly szervezés árán tudtak csak megfelelő kocsit indítani kiemelt esetekhez, mert az autók ózonos fertőtlenítése a koronavírusos betegek után sokáig tart. Az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Pápai György ezért a levélben leírta, milyen esetekben szükséges az ózonos fertőtlenítést alkalmazni, amit a portál úgy értelmezett, hogy a leterheltség miatt alapvető változtatás történik a protokollban. Az OMSZ sajtóosztályának válasza szerint viszont erről nincs szó; „az ózonos fertőtlenítés sem az NNK, sem a WHO eljárásrendjében nem szerepel, eddig is csak kiegészítő módszerként használták, de a rendszeresített fertőtlenítőszerekkel végzett fertőtlenítés is elegendő önmagában” – írták.

A kiszivárgott levélben szó szerint ez szerepel:

„Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy akár kiemelt mentési feladatainkhoz is előfordulhat, hogy komolyabb szervezés során tudjuk csak a megfelelő szintű mentőegységet időben elindítani, mivel ózonos fertőtlenítés utáni szellőztetésre várakozott a mentőegység.”

A lap mentős forrásai is arról számoltak be, volt, hogy 20-30 autó állt sorba az ózonos mentesítő állomáson. Az elsődleges prioritású esetei közé tartoznak az életet veszélyeztető esetek (pl. infarktus), de még a másodlagos prioritású riasztások is lehetnek nagyon fontosak (törések, sérülések, belgyógyászati esetek), így ha ezekhez az esetekhez nem jut időben ki a mentő, annak súlyos következményei lehetnek.

Pápai levele szerint az ózonos fertőtlenítést továbbra is alkalmazni kell az alábbi esetekben:

  • Igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött betegek legalább 200 km-t meghaladó szállítását követően.
  • Legalább 4 igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött beteg ellátása/szállítása után, illetve a napi mintavételezést követően.
  • Minden lélegeztetett igazolt, vagy gyanús Covid-19 fertőzött beteg ellátása után.

A Hvg.hu megkérdezte az OMSZ-től, pontosan hány esetben fordult elő, hogy komolyabb szervezésre volt szükség, hogy kiemelt mentési feladatokhoz időben tudják elindítani a megfelelő szintű mentőegységet, de az OMSZ erre nem tért ki a lapnak küldött reakciójában, amely szerint a cikkben „nyilvánosan félreértelmeztek egy belső használatra szánt szakmai tárgyú és tartalmú levelet”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!