Legalább évi 150 millió orosz vakcinát gyártanak majd Dél-Koreában

2020. november 13. – 10:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évi több mint 150 millió adag orosz Szputnyik V vakcina dél-koreai gyártásáról állapodott meg pénteken az oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a dél-koreai GL Rapha biotechnológiai cég. Az RFPI közleménye szerint a felek decemberben szándékoznak megkezdeni a gyártást, az orosz vakcina globális disztribúciójával számolva. A dél-koreai gyártmányú készítmény piaci bevezetését januárra terveik, írja az MTI.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett vakcina a klinikai tesztelés 3. fázisában tart, 40 ezer önkéntes bevonásával. Előállítóinak időközi jelentése szerint az oltóanyag hatékonysága 92 százalékos. Ez az a vakcina, amit Magyarországra is terveznek behozni. És ugyanerről írta meg a Moscow Times, hogy három olyan medikus is megfertőződött koronavírussal a szibériai Altaj körzetben, akiket ezzel oltottak be. A fejlesztők előbb azt állították, hogy a medikusok a klinikai tesztek során placebót kaptak, majd pedig azt, hogy talán már azelőtt megfertőződtek, hogy a vakcina hatni tudott volna, vagyis kialakult volna a védettségük.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint félszáznál is több országból több mint 1,2 milliárd adagra érkezett igény az Oroszországban augusztus 11-én bejegyzett oltóanyagra.