A thai hatóság szerint Szijjártó fertőzött meg egy bangkoki magyar diplomatát, Menczer szerint ezt senki sem állíthatja megalapozottan

2020. november 11. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt november 4-én megírtuk, Szijjártó Péter külügyminisztert tesztelték koronavírusra, miután megérkezett Bangkokba, a teszt pedig pozitív lett. Szijjártó kambodzsai munkalátogatása után utazott Thaiföldre. Sajtófőnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy az egész ázsiai utazása előtt tesztelték a külügyminisztert, és akkor még negatív volt a tesztjének eredménye.

Miután kiderült Thaiföldön, hogy Szijjártó koronavírusos, a korábban meglátogatott Kambodzsában ezer embert teszteltek, aki kapcsolatba került a Szijjártó vezette delegációval, és a Khmertimes 10-i cikke szerint három pozitív esetet találtak, akik közül az egyik Őry Csaba, Magyarország kambodzsai és vietnami nagykövete volt.

Ma a 444.hu számolt be – szintén a Khmer Times cikke alapján – arról, hogy a thai népegészségügyi hatóság szerint Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztertől kapta el a koronavírust egy Bangkokba delegált magyar diplomata.

Szerda délután Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára egy Facebook-posztban reagált a fenti hírekre. Posztjában azt írta:

1. A külügyminiszter közvetlenül az indulás előtt negatív mintát adott.

2. Mivel negatív eredmény után indult el, senki sem állíthatja megalapozottan, hogy Szijjártó Péter fertőzött meg bárkit Kambodzsában vagy Thaiföldön. Hogy ki kit fertőzött meg, azt nem tudjuk.

3. Szijjártó Péter minden látogatása során betartotta a fogadó ország járványügyi szabályait.

4. Kambodzsában néhány alkalommal azért nem volt rajta maszk, mert a fogadó fél ezt kifejezetten kérte, arra hivatkozva, hogy a kambodzsai partneren sincs.

5. Őry Csaba nagykövetnek enyhe tünetei vannak, de a helyi szabályok szerint kórházban van.

Szijjártó Péter egyébként rendszeresen számol be állapotáról Facebookon. Kedden azt írta, nincs tüdőgyulladása, de a fejfájástól a hasmenésig minden más tünetet produkál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!