Az Európa Unió 300 millió adag oltóanyagot vesz majd a Pfizertől és a Biontechtől

2020. november 09. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió 300 millió adag oltóanyagot fog vásárolni a Pfizertől és a Biontechtől – jelentette be az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, miután a két cég közölte: kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen.

Von der Leyen azt mondta, nemsokára megállapodást írnak alá a két céggel a vakcinák megvásárlásról, de az oltások hozzáférhetőségéig az embereknek be kell tartani az óvintézkedéseket és vigyázniuk kell egymásra.

Az EB szeptemberi tájékoztatása szerint a közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg.

Az unió végrehajtó szerve várhatóan az összes uniós tagállam nevében keretszerződéssel fogja biztosítani elsőként 200 millió adag beszerzését, valamint további 100 millió adag beszerzésének lehetőségét. Az EU célja, hogy 12-18 hónapon belül minden európai állampolgár biztonságos, hatékony és megfizethető oltást kapjon. (MTI)

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!