Már bergamói helyzetet lát a kórházakban a Magyar Orvosok Szakszervezetének vezetője

2020. november 7. – 13:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járványhelyzet romlása és az új jogállási törvény fenyegeti az egészségügyet. A Magyar Orvosok Szakszervezete elnöke szerint most csak egyénileg lehet ellenállást kifejteni, ha az egészségügyi dolgozók nem írják alá az új jogállásról szóló törvény alapján megírt új munkaszerződést. – a Népszavának nyilatkozva Szabad Zoltán úgy látja, a dolgozókat kimozdította az eddigi apátiából a törvény, tömegesen lépnek be a szakszervezetekbe, tartva a kiszolgáltatottságtól. Közben egyre aggasztóbb a járványhelyzet, amely az elnök szerint már most olyan nyomást jelent a rendszerre, amilyen Észak-Olaszországban volt tavasszal.

Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók átvezénylésére vonatkozó szabály és a másodállás tiltása is, amely miatt januártól kártyavárként omolhat össze a magyarországi egészségügyi rendszer, elriasztva az ágazattól a dolgozókat – véli a MOSZ új elnöke a Népszavának adott interjúban. Szabad Zoltán szerint azonban jogilag is kérdéses az új jogállási törvény módosítása, miután a törvény „kemény” passzusait a kormány végrehajtási rendeletekkel oldaná meg.

„Nem tudom mi lesz a megoldás, mert azt még friss szakszervezeti vezetőként is tudom, hogy alacsonyabb szintű jogszabállyal nem lehet az ”erősebbet„ felülírni” – mondta Szabad, aki szerint az új törvény lendületet adott az orvostársadalomnak, a MOSZ taglétszáma két hét alatt másfélszeresére nőtt – jelenleg 3500 tagjuk van – és megindult a szakszervezeti összefogás is. Jelenleg öt szakszervezettel működnek együtt, összesen 12 és fél ezer embert képviselve.

„Jeleztük a kormányzatnak, ha nem úgy alakul ez a jogszabály, hogy az elfogadható legyen azoknak, akiket mi képviselünk, akkor bizony előfordulhat, hogy január elsején, mint a kártyavár, dől össze az egészségügy. Azon egyszerű ok miatt, hogy olyan sokan nem lépnek át az új jogviszonyba.”

Sztrájkra ugyan nincs lehetőség a renkdívüli helyzet és az egészségügy különleges pozíciójából adódóan, de Szabad szerint „lassan ott fog tartani a rendszer, mintha sztrájkolnánk, mert a rendszer csak az alapszolgáltatást tudja majd nyújtani. Az azonnali életmentésre nem szorulók a covid miatt már most is folyamatosan szorulnak ki az ellátásból.”

Ez utóbbiről azóta papír is van, miután Kásler Miklós szombaton arról rendelkezett, hogy keddtől fel kell függeszteni a halasztható műtéteket és felszabadítani az ágyak jelentős részét a koronavírusos betegek még nagyobb várható hullámára készülve.

Egyre nyomasztóbb a koronavírus

Szabad szerint azonban nem csak lehet „bergamói helyzet” a kórházakban, már most az van:

Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember. Olyanokat nem lehet csak úgy leakasztani valahonnan.

Ráadásul egyre több a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozó, ami tovább növeli a nyomást a rendszerre. Mindeközben a munkájuk miatt megfertőződött kórházi dolgozók továbbra sem kapják meg a fizetésük 100 százalékát táppénzként. A szakszervezet azonban ez ellen is kíván tenni, bár a lehetőségek korlátozottak:

„A Független Egészségügyi Szakszervezettel közösen írtunk levelet az Emminek, de eddig érdemi választ nem kaptunk. A kérdés továbbra is megoldatlan, a 100 százalékos táppénzek elbírálása továbbra is rendkívül lassan halad.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!