Nem tudja az NNK, hogy melyik járásokban nincs még jelen a koronavírus

2020. november 6. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két hete, minden nap részletes közérdekű adatigénylést küldött a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Azt próbálták például kideríteni, hogy hány járásban nincs aktív koronavírusos eset és hány járás van, amelyből szeptember eleje óta nem jelentettek aktív esetet. Az NNK több mint két héttel később mindössze annyit válaszolt, hogy nem állnak rendelkezésükre adatok ilyen bontásban.

Egy másik közérdekű adatigénylésben olyan járványügyi adatokat kért a TASZ, amelyek a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről. A jogvédő szervezet szerint ezek „közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben”.

Erre se kaptak érdemi választ, az NNK a legtöbb kérdésre úgy reagált, hogy azok a koronavirus.gov.hu portálra naponta felkerülnek, míg több adat nem állt rendelkezésükre.

Így például nincs adatuk arról, hogy egyes megyében hányan haltak meg koronavírusban, mint ahogy a fertőzöttek nemek szerinti megoszlását se tudják.

A TASZ szerint ebből két dolog következhet: „az egyik, hogy igazat mondanak és fogalmuk sincs, hogy áll a vírushelyzet, a másik, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat.” Hozzátették, a kórházi fertőzések adataiért is három évet kellett pereskedniük, és azt ígérik, ezúttal sem hagyják a titkolózást annyiban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!