Koronavírusos Salgótarján polgármestere is

2020. november 3. – 06:24

frissítve

Koronavírusos Salgótarján polgármestere is
Fekete Zsolt beszédet mond 2019. március 15-én.Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos keddi hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

15:01 – A járvány miatt elmaradnak a kick-box magyar bajnokságok

A koronavírus-járvány miatt elmaradnak a kick-box magyar bajnokságok. A Magyar Kick-box Szakszövetség szerint szombaton lett volna a hazai bajnokságok első állomása Szombathelyen, de úgy határoztak, hogy sem azt, sem pedig a többi hat szakág magyar bajnokságát nem rendezik meg.

„Most jóval nagyobb kockázata van annak, hogy az egyik vagy másik versenyünk esetleg fertőzési gócponttá válik. A kérdés az volt, hogy tudjuk-e és akarjuk-e vállalni ezt a kockázatot a jelenlegi körülmények között” – indokolták. (MTI)

14:06 – Koronavírusos cselekvési tervet készít elő a Türk Tanács

A koronavírus-járványról és a jövőbeli kilátásokról tanácskozott a Türk Tanács, köztük Magyarország is. Az országot Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkára képviselte.

A tanácskozáson abban állapodtak meg, hogy megerősítik az együttműködést a nélkülözhetetlen orvostechnikai eszközök, az egyéni védőeszközök és a gyógyszerek beszerzésében, és előkészítik a Türk Tanács cselekvési tervét a világjárványra. A találkozó záróünnepségén részt vett a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan is. (MTI)

14:05 – Ukrajnában már kilencezer fertőzött jutott egy napra

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre már egy nap alatt közel 8900 új beteget regisztráltak, ami az új csúcs az országban. Ukrajnában már 411 093-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halottaké pedig 157-tel 7532-re. Eddig 168 868-an gyógyultak meg, viszont már 234 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban. Kijev az ország legfertőzöttebb területe, ahol 789 új beteggel az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 39,5 ezret, a halottaké pedig 12 újabb áldozattal 799-re nőtt, miközben eddig alig több mint 13 ezren gyógyultak meg.

Minderről a helyi egészségügyi miniszter azt mondta, a járvány „eszeveszett ütemben, hurrikán módjára” terjed az országban. Közben pedig bírálta azokat, akik a járványhelyzet alatt többezres demonstrációt szerveztek Kijevben a parlament elé. Két csoport is tüntetett kedden: az egyik a külföldről behozott autók tulajdonosai, akik a jármű elvámolási költségének csökkentését követelték. A másik csoportban kis- és középvállalkozók demonstráltak az egyszerűsített adózási rendszerért. (MTI)

14:04 – Két hétre be kell zárni a gödi polgármesteri hivatalt, minden dolgozót tesztelnek

Két hétre bezárják a gödi polgármesteri hivatalt, jelentette be Facebook-oldalán Balogh Csaba. A momentumos polgármester azt írta:

A tegnapi napon értesültünk arról, hogy két kollégánkat is utolérte a COVID-fertőzés. A jegyzővel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy emiatt két hét home office-t rendelünk el a dolgozóknak, illetve a következő napokban le is teszteltetjük a teljes hivatali állományt.

14:03 – Önkénteseket fertőznek meg a vakcinakutatáshoz Londonban

A vakcinakutatás felgyorsítása érdekében önkénteseket fertőznek meg koronavírussal a londoni Imperial egyetem kutatói, írja az Euronews. A résztvevők – a vírus következményeként fellépő COVID-betegség és annak szövődményei szempontjából – a legalacsonyabb rizikófaktorba tartoznak. Kilencven 18 és 30 év közötti önkéntest fertőznek meg. Miután megfertőzték őket, az önkénteseket elkülönítik. Steril környezetben, megfigyelés alatt maradnak addig amíg a fertőzés jelen van a szervezetükben. Az önkéntesek idejét megfizetik. Az úttörő emberkísérletre a brit kormány több mint 36 millió eurót ajánlott fel.

12:20 – Újra fehér díszkivilágítást kap a Lánchíd

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon jelentette be, hogy a tavaszi első hullámhoz hasonlóan mostantól ismét fehér díszkivilágítást kap a Lánchíd. Mint írta, „ha akkor megérdemelt volt a figyelem, most egyenesen kötelező. Hiszen amit ma, a drámai sebességgel terjedő és gyilkos járvány idején az orvosok, ápolók és az egészségügyben dolgozó minden honfitársunk mindannyiunkért tesznek, azt nem lehet kellően megköszönni. Fontos, hogy ne hagyjuk magukra őket, éppen most ne, amikor életük talán legnagyobb kihívásával kell megbirkózniuk. Legyen ez a fehér fény figyelmeztetés is mindannyiunk számára, hogy könnyítsük meg az egészségügyben dolgozók munkáját”.

11:50 – Megtelt a ceglédi kórház

Csáky András, Cegléd polgármestere a Facebook-oldalán közölte, hogy korábban a Toldy Ferenc Kórházat Covid-ellátóhellyé jelölte ki a minisztérium. „Információim szerint feltöltötték a központilag erre a célra meghatározott ágyszámot. Sajnálatos módon a dolgozók között is számos Covid-fertőzött van, továbbá a korábban elvezényelt munkatársak is hiányoznak. Mindezekre tekintettel nyomatékosan kérek mindenkit, hogy mind a saját, mind hozzátartozója érdekében csak igen indokolt esetben vegye igénybe a fekvőbeteg ellátást.”

11:30 – Már több fertőzött van itthon, mint Kínában

A Worldometer adatai szerint Magyarország már az 56. legfertőzöttebb ország a világon – 86 769 megfertőződöttel –, ha azt vesszük figyelembe, hogy összesen hányan fertőződtek meg a járvány kitörése óta. Ezzel Magyarország megelőzte Kínát is (86 070 összes fertőzött), ahonnan a koronavírus fertőzés útjának indult. A keddi adatok szerint Magyarországon az aktív fertőzöttek száma jelenleg 63 940, ami a háromnegyede a Kínában összesen megfertőződöttek számának. (24.hu)

10:05 – Szlávik: Folyamatosan emelkedik a betegek átlagéletkora

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedd reggel az M1 aktuális csatornán. Szlávik közölte, nem érdemes összehasonlítani a különböző országok halálozási adatait, hiszen míg Magyarországon mindenkit, aki akkor hal meg, amikor fertőzött volt, a koronavírus áldozatának tekintenek, külföldön előfordul az is, hogy ha valaki a betegség kezdete után egy héten belül nem hal meg, akkor már nem a koronavírus áldozataként könyvelik el. Felhívta a figyelmet, hiába emlegetik úgy a fertőzést, mint ami az idősekre veszélyes, a nagy számok törvénye alapján fiatalok is belehalhatnak. (MTI)

09:30 – Észak-Macedóniában a teszteltek majdnem fele pozitív

Észak-Macedóniában a napokban jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, az utóbbi 24 órában a teszteltek több mint 42 százaléka bizonyult fertőzöttnek, ami nagyon magas aránynak számít. A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – hétfőről keddre 3113-mal nőtt az igazolt fertőzöttek és 76-tal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 802-vel 49 205-re, Koszovóban 486-tal 20 665-re, Észak-Macedóniában 565-tel 33 002-re, Montenegróban 496-tal 18 837-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 764-gyel 52 269-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában héttel 833-ra, Koszovóban kilenccel 697-re, Észak-Macedóniában huszoneggyel 1025-re, Bosznia-Hercegovinában harminckettővel 1281-re, Montenegróban pedig héttel 320-ra nőtt. (MTI)

08:47 – Elkapta a vírust Salgótarján polgármestere is

Fekete Zsolt a Facebookon jelentette be, hogy PCR-tesztet végeztek rajta, ami pozitív lett. Azt írja, tünetmentesen dolgozik otthonról, másik három kollégája pedig, akik szintén elkapták a vírust, otthonaikban lábadoznak. A polgármesteri hivatal irodáját fertőtlenítik, a személyes ügyintézés pedig bizonytalan ideig szünetel a vírus miatt, a hivatal többi dolgozója is átállt a távmunkára.

Korábban Józsefváros polgármestere, Pikó András, Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert, illetve Soroksár polgármestere, Bese Ferenc is koronavírusos lett. Csepel polgármestere, Borbély Szilárd október végén lett pozitív a vírusra, ami miatt később kórházba is került.

08:43 – Mészáros cége 50 millió forintot ajánlott fel a Szent János kórháznak

A kórház a járvány elleni küzdelemhez szükséges eszközöket, berendezéseket vásárolt a pénzből. Az adomány a Mészáros Csoporthoz tartozó Mészáros Építőipari Holding Zrt.-től érkezett: „Magyar tulajdonú vállalatként nem csak erkölcsi felelősségünk, de kötelességünk is segíteni a vírus elleni védekezést” – közölte a Mészáros csoport kommunikációs igazgatója, dr. Tóth Krisztina.

08:00 – A világon 46,8 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban

A halálos áldozatok száma 1 206 181, a gyógyultaké pedig 31 358 807 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. A fertőzés 190 országban és régióban van jelen. A Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 9 291 064 fertőzött volt eddig a napig, 231 552-en haltak meg, és 3 674 981-en meggyógyultak. Indiában 8 267 623 fertőzöttet, 123 097 halálos áldozatot és 7 603 121 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 5 554 206 fertőzöttről, 160 253 halálos áldozatról és 5 039 438 gyógyultról tudni. (MTI)

06:18 – Tesztelési programot Angliában, Liverpoolban kezdik a hét végén

Liverpool teljes lakossága rendszeres koronavírus-szűrésen vehet részt a hét végétől, és ezzel megkezdődik a brit kormány által kilátásba helyezett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakasza. Szűrésen mindenki részt vehet, és akárhányszor lehet ismételni. Kombinált tesztekre lehet jelentkezni: ezek egyik eleme a hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, ami szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat. A liverpooli szűrési program sikere esetén a kormány már a karácsonyig hátralévő időszakban több millió gyorstesztet tesz hozzáférhetővé országszerte. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!