Köhögésük alapján is ki lehet majd szűrni a koronavírusosokat

2020. november 3. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

Köhögésük alapján képes azonosítani a koronavírusos betegeket egy amerikai kutatók által fejlesztett mesterséges intelligencia, írja az MTI. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóinak fejlesztése a köhögésük hangzása alapján rendkívül pontosan ki tudja szűrni, ki kapta el a vírust:

98,5 százalékos sikerrel mutatta ki a betegséget a koronavírusra pozitív eredménnyel letesztelt emberek körében,

és száz százalékos eredményt ért el azoknál, akiknek a köhögésen kívül semmilyen más tünetük nem volt.

A szakemberek szerint az emberi fül képtelen meghallani a különbséget a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek köhögésében: „Változik a hangadás, ha valaki koronavírusos, még akkor is, ha tünetmentes” – mondta Brian Subirana, az MIT kutatója. Az egyetemi kutatócsoport közel 70 ezer hangmintát gyűjtött össze köhögésekről, közülük 2500 érkezett azonosított koronavírus-fertőzöttektől.

Az algoritmust a gyakorlatban is lehet alkalmazni diákok, dolgozók napi szűréséhez, vagy csoportos fertőzés esetén közösségek gyors szűréséhez, írja a kutatócsoport a Journal of Engineering in Medicine and Biology folyóiratban megjelent tanulmányában. Ehhez applikációvá fejlesztenék az algoritmust, ezért engedélyeztetni fogják azt a hatóságoknál, írja a BBC.

Nemcsak az MIT, de számos más intézmény, köztük a Cambridge-i Egyetem, a Carnegie Mellon Egyetem és a Novoic brit start-up is dolgozik már hasonló projekten. A Cambridge-i kutatók júliusban egy hasonló algoritmussal 80 százalékban tudták kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket a köhögésük és a légzésük alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!