Szijjártó: Magyarország Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet az oltóanyagvásárlásról

2020. november 2. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminiszter FB-bejegyzésben latolgatta az oltásbeszerzési esélyeinket.

Szijjártó Péter azt írta a bejegyzésben:

„egyre riasztóbbak a koronavírus-adatok. Bár egyelőre még több a kérdés, mint a biztos válasz a világjárvány kapcsán, egy ügyben konszenzus van – talán – az egész tudományos világban: az oltás jelentheti az áttörést a védekezés sikeressége szempontjából.

A világ számos helyén zajlanak kutatómunkák, amelyek jelenleg különböző fázisokban vannak. Oroszországban és Kínában már a tesztelés harmadik szakaszánál tartanak, így könnyen lehet, hogy heteken vagy néhány hónapon belül lehetőség nyílik oltóanyag vásárlására ezekből az országokból.”

(Itt olvashatók a Telex.hu legfrissebb cikkei.)

A miniszter a bejegyzésben részletekbe is bocsátkozik:

„Az ehhez szükséges egyeztetéseket megkezdtük, pénteken és ma telefonon egyeztettem Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel, valamint Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel, akikkel megállapodtunk, hogy folyamatos kapcsolatot tartunk fenn a teszteredményekkel, az engedélyezési eljárásokkal és a széleskörű egészségügyi felhasználással kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében. Mindemellett felvettük a kapcsolatot az izraeli illetékesekkel is, hiszen Izraelben is zajlanak kutatások a vakcina kifejlesztése érdekében.”

A Népszava korábbi cikkében arról írt, hogy unión kívüli hatóanyagot az EU területén csak uniós engedélyekkel lehet felhasználni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!