Megfertőzödött a grúz miniszterelnök

2020. november 2. – 08:06

frissítve

Megfertőzödött a grúz miniszterelnök
Tavasszal Vilmos herceg is átesett a koronavíruson – Fotó: Jack Hill / WPA Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes fontos hétfői hír a koronavírus-járványról egy helyen. Folyamatosan frissülő cikk, időnként töltse újra az oldalt.

19:39 – Megfertőződött a grúz miniszterelnök

Giorgi Gaharia grúz miniszterelnök október 31-én vonult önkéntes karanténba. „A kormányfő jól érzi magát, és otthon folytatja a kezelést” – áll a hivatala közleményében. Az MTI híre szerint a 3,7 milliós lakosú dél-kaukázusi országban eddig 42 579 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 342-en hunytak el a kórban.

13:49 – Liu Shaolin izomtömegvesztéssel vészelte át a koronavírust

Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok rövidpályás-gyorskorcsolyázó tünetmentesen, de jelentős izomtömegvesztéssel jutott túl a koronavírus-fertőzésen – írta az MTI. „Azt viseltem a legnehezebben, hogy nem mozoghattam, ezt lelkemre kötötték az orvosok. Most már három hete újra edzek, de nagyon gyengének éreztem magam a visszatéréskor, az első két hétben a lányokkal készültem” – mondta a világ- és Európa-bajnok sportoló a köztévének.

13:09 – Már négyszázezernél is több fertőzöttet azonosítottak eddig Ukrajnában

A hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre pedig már átlépte a négyszázezret az eddig azonosított fertőzöttek száma az országban. A közölt adatok szerint az elmúlt napon 6754 új esettel 402 194-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 69 újabb halálos áldozattal 7375-re. Hétfőn életbe lépett a települések és régiók járvány szerinti új, színes besorolása, amelyről a kormány pénteken döntött, és amely szerint egyebek mellett Kárpátalján Ungvár, Beregszász, valamint az ungvári járás is vörös zónába került. A vörös besorolású helyeken be kell zárni az iskolákat, a közösségi közlekedést le kell állítani, vagy csak a stratégiailag fontos intézmények alkalmazottai vehetik igénybe, nem tarthatók tömegrendezvények, és a piacokat is bezárhatják. (MTI)

12:20 – Belgiumban már csak 106 intenzíves ágy van üresen

Belgiumban vészesen fogynak az intenzív ellátást igénylő betegek számára fenntartott kórházi férőhelyek, 2000 ágyból már csak 106 maradt üresen. Az országban tovább emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma, a múlt héten 76 százalékkal nőtt a felvételek száma az egészségügyi intézményekbe – írta hétfőn a helyi sajtó. Phillipe Devos, a belga egészségügyi szakszervezetek szövetségének elnöke a helyi médiának adott nyilatkozatában elmondta: megvan az esély arra, hogy tíz napon belül a kórházak megmaradt intenzív kapacitása is megtelik súlyos fertőzési tünetekkel küszködő páciensekkel, annak ellenére, hogy a napokban több beteget Németországba szállítottak át kezelésre. Devos azt is közölte, hogy az egészségügyi dolgozók elégedetlenek, mivel a kormány már március óta intézkedhetett volna a férőhelyek bővítése érdekében, azonban ezt eddig nem tette meg. (MTI)

11:55 – Népegészségügy: A vírustagadás hátráltatja a védekezést

A vírustagadás nagyon hátráltatja azokat a védekezési mechanizmusokat, amelyeket a tudomány és a kormány előír, illetve biztosít mindenki számára – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Galgóczi Ágnes hozzátette: az összefogáson alapuló védekezést veszélyeztetik az internetes portálokon, a közösségi médiában, illetve már a közoktatási intézményekben is terjedő vírustagadó nézetek. Galgóczi ezután az egyéni felelősségre, a maszkviselés, a távolságtartás, a tüsszentési etikett fontosságára, és a kontaktusok csökkenésére hívta fel a figyelmet. (MTI)

11:15 – Életbe léptek a korlátozó intézkedések Németországban

Az új járványlassító szabályoktól azt remélik, hogy a hónap végéig stabilizálódik, majd csökkenni kezd az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek napi száma, és enyhül az egészségügyi ellátórendszer terhelése. A szabályok nagy részét a legtöbb tartományban változtatás nélkül ültették át a helyi szabályozásba, de vannak eltérések is. A legfőbb új szabály, hogy a fertőzésveszéllyel járó közvetlen testi kapcsolatok csökkentése céljából legfeljebb két háztartás tagjai és maximum tíz ember tartózkodhat együtt.

Országszerte egységesen vonatkoznak az idegenforgalomra és a vendéglátásra, a szállodák így csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak, és az éttermek csak elvitelre főzhetnek. Felfüggesztik a kulturális intézmények – például múzeumok, színházak és mozik –, az amatőrsport-egyesületek és a szabadidő közös eltöltésére szakosodott egyéb intézmények és vállalkozások tevékenységét is. A fodrászok és a gyógytornászok tovább dolgozhatnak. A tevékenységüket kényszerből felfüggesztő cégek és egyéni vállalkozók kártérítést kapnak. (MTI)

09:54 – Csehországban tovább emelkedett a koronavírusos halálos áldozatok száma

A hét végén továbbra is gyorsan nőtt az országban az új koronavírus-járványban elhunytak száma, míg az igazolt fertőzések számának növekedése az utóbbi napokban lelassult. Hosszabb idő után mérsékelten csökkent a kórházban kezeltek száma is. Vasárnap estig a koronavírus szövődményeiben elhunytak száma 111-gyel 3429-re emelkedett. Az elhalálozások napi száma gyakorlatilag az egész múlt héten jóval száz felett mozgott. Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke vasárnap azt mondta, hogy az óvintézkedéseken a hatóságok csak akkor lazítanak, ha az új igazolt fertőzések napi száma háromezer alá csökken. Hamácek úgy véli, hogy a november 20-ig érvényes szükségállapotot újra meg kell majd hosszabbítani. (MTI)

09:53 – Mentődolgozók szövetsége: Van olyan állomás, ahol majdnem mindenki koronavírusos

Egyre nehezebben bírják a mentősök a tesztelést, erről beszélt a Klubrádió Esti gyors c. műsorában a napokban Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. „Most már egyre nehezebben bírjuk, azt kell, hogy mondjam, sajnos egyre több bajtársunk szintén beleesik a betegségbe, többen várnak már a tesztre, magára a tesztre várnak ők maguk is egyébként. És ez azt eredményezi, hogy fogy a létszám, és ehhez képest a betegségek száma viszont emelkedik” – mondta a műsorban az elnök.

09:51 – Tovább nőtt a napi halálos áldozatok száma: 70 koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában

3581 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 82 780 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 70 koronavírus-fertőzött halt meg, velük már 1889-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő. 20 476-an már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 32 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen – számolt be a napi adatokról a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. A 13628 tesztet végeztek, azok 26,2 százaléka lett pozitív.

9:06 – Önkéntes karanténba vonult a WHO főigazgatója

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak koronavírus-fertőzöttet találtak a közvetlen környezetében. A szakembernek nincsenek tünetei, otthonról fog dolgozni – írta az MTI.

08:07 – Tavasszal Vilmos herceg is átesett a koronavíruson

Udvari források szerint áprilisban II. Erzsébet brit királynő unokája, Vilmos herceg is elkapta a koronavírust, és a The Sun úgy tudja, igen komoly tünetei is voltak. Betegségét állítólag azért nem hozta nyilvánosságra akkor, mert „voltak ennél fontosabb dolgok is az országban”, és nem akart senkinek aggodalmat okozni. Nem sokkal korábban, március végén Károly herceg szervezetében is kimutatták a koronavírust, de a 72. életévében járó trónörökösnek csak enyhe tünetei voltak, és a skóciai rezidenciáján töltött egyheti elkülönítés után felépült. Vilmos hercegnek állítólag légzési nehézségei voltak, és noha egy hétig pihent, telefonon, és videókapcsolaton maradéktalanul eleget tett hivatalos programjainak. Nem ment kórházba sem, vidéki rezidenciáján, a kelet-angliai Anmer Hallban lábadozott. (MTI)

08:00 – Túlterhelődött a rendszer, napokra felfüggesztik Stockholmban az otthoni tesztek kiszállítását

Stockholmban négy napra felfüggesztik az ingyenes otthoni koronavírus-tesztek kiszállítását a rendszer túlterheltsége miatt – közölték a svéd hatóságok vasárnap. A skandináv ország lakosai már nyár óta interneten rendelhetnek olyan ingyenes készletet, amelynek segítségével az otthonukban is elvégezhetik a vírustesztet. Ez nagyon népszerűnek számít, ezért meglehetősen feltorlódtak mostanra a megrendelések. Most kb. 16 ezren várnak kiszállításra a fővárosban. A feltorlódott tesztek semennyiben nem érintik az egészségügyi ellátórendszerben a páciensek és a dolgozók, illetve az idősotthonok lakóinak tesztelését. (MTI)

07:55 – Már 46,5 millióan fertőződtek meg koronavírussal világszerte

Több mint 400 ezerrel nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma egy nap alatt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. A világon 46 509 232 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 200 361, a gyógyultaké pedig 31 078 769. A fertőzés most már 190 országban és régióban van jelen. A legfertőzöttebbnek számító Egyesült Államokban 9 206 975 fertőzött volt eddig a napig, míg Indiában 8,2 millió, Brazíliában pedig 5,5 millió fertőzöttről tudnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!