Szlávik: A lélegeztetőgépre került betegek 40-45 százaléka meghal

2020. november 1. – 22:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Dél-pesti Centrumkórház lélegeztetőgépen ápolt betegei között 40-45 százalékos a halálozási arány, míg a tavaszi hullámban ezeknek a betegeknek mintegy 30 százaléka hunyt csak el, mondta Szlávik János, a kórház infektológus főorvosa az ATV Heti Naplójában.

A Dél-pesti Centrumkórházban jelenleg csak azok a koronavírusos betegek vannak intenzív osztályon, akik gépi lélegeztetésre szorulnak, fogalmazott Szlávik, ezeknek a betegeknek az ellátása ugyanis egy teljesen más feladat. A gépi lélegeztetett embereket mesterséges kómában tartják, és így megnő a szövődmények száma is.

A fekvőbeteg osztályokon csak a betegek 5-10 százaléka hal meg a koronavírus miatt

– tette hozzá. Arról is beszélt az infektológus, hogy korábban a betegek nagy része családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, az elmúlt hetekben viszont már a közösségi terjedés lett a jellemző, és nem is lehet mindig tudni, hogy a beteg hol kapta el a vírust.

Amikor központi járványkórházakat hoztak létre, akkor azt akarták elérni Szlávik elmondása szerint, hogy a súlyos betegek lehetőleg oda kerüljenek, ahol megfelelő szaktudás áll rendelkezésre a gyógyításukhoz. Ehhez több dolgozóra volt szükség, az ő kórházukba is irányítottak át szakdolgozókat.

Már tavasszal is volt rá példa, hogy más osztályokról vezényeltek át orvosokat, akiket megtanítottak arra, hogyan kell fertőző betegeket ellátni, így semmi meglepő nincs abban szerinte, ha szemészeket, pszichiátereket is bevetnek. Aki elvégezte az orvosi egyetemet a főorvos szerint, annak gyakorlatilag bármilyen beteget el kell tudnia látni. Az intenzíves ellátás ugyanakkor speciális szaktudást igényel, tette hozzá, az intenzív osztályokra általában más intenzívekről csoportosítanak át szakembereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!