Karantén vár a Magyarországról Németországba utazókra

2020. október 30. – 17:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország teljes egészét felvették pénteken a koronavírus terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban, írja az MTI.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listájára szeptember közepén felvették Budapestet, majd fokozatosan egyre több megyét is. Legutóbb október 22-én frissítették, akkor már csak négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna – nem szerepelt rajta.

Az újabb, pénteki frissítéssel Magyarország teljes területe kockázatosnak minősül.

Felkerült a listára egy sor további ország és terület is, például Ciprus, a közép-európai régióból pedig az eddig nem kockázatosnak ítélt horvátországi megyék és szlovéniai községek is.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügy- és belügyminisztérium. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók – nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok –, ahol meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát. A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!