Kihívásnak látják az új munkát az alapellátásból átirányított orvosok a nyíregyházi kórház szerint

2020. október 30. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a 444 több forrásból értesülve arról írt, hogy a szabolcsi koronavírus-helyzet odáig fajult, hogy a megyei kormányhivatal korra való tekintet nélkül elkezdte kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, pénteken közleményt adott ki az intézmény. Ebben azt írták, a kirendelt dolgozók ellenvetés nélkül kezdték meg a munkát, az alapellátásból érkezők pedig a kezdeti ijedtség után szakmai kihívásként és az együttműködés részeként tekintenek a feladatra.

A lap csütörtöki cikkében arról írt, hogy az „elsődleges járványügyi ellátóként” a megye koronavírusos betegeiért felelős kóházban egyszerűen nem maradt elegendő beosztható orvos az intenzív osztályokra, illetve a koronás betegek kezeléséhez. A kormányhivatal emiatt elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat, akiknél ráadásul ez volt az egyetlen szempont, az életkorukat és a meglévő krónikus betegségeiket állítólag nem vették figyelembe.

A 444-nek nyilatkozó érintettek szerint ez több okból is aggályos, többek közt azért is, mert ha így sikerül is megoldani a megyei kórház létszámgondjait, az egészségügyi ellátás másik területén keletkezik lyuk, ami az év ezen szakaszában jelentősen befolyásolhatja annak minőségét. A lap arról is írt, hogy a megyei kórházban annyira súlyosak a létszámgondok, hogy a Covid-osztályon értesüléseik szerint eleve dolgoznak már odairányított pszichiáterek és ortopéd orvosok is, a háziorvosok most hozzájuk csatlakozhatnak. Mint írták, azt a Jósa vezetése sem tudja, hogy meddig tarthatnak ezek a kirendelések. A cikk állításaival kapcsolatban megkerestük a kórházat, egészen pontosan a következőket szerettük volna megtudni:

  • Igaz-e az, hogy nem maradt elegendő beosztható orvos az intenzív osztályokra, illetve a koronás betegek kezeléséhez, ezért a megyei kormányhivatal elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat?
  • Valóban az az egyetlen szempont, hogy van-e megfelelő szakvizsgájuk, az életkoruk vagy az esetleges krónikus betegségeik pedig nem számítanak kizáró oknak?
  • Tényleg szolgálnak már a Covid-osztályon ideirányított pszichiáterek és ortopéd orvosok is?
  • Helytálló az, hogy a Jósa vezetése sem tudja, hogy meddig tarthatnak ezek a kirendelések?

A kórház sajtóosztálya azt ígérte, hogy hamarosan válaszolnak a kérdéseinkre, de ez egyelőre még nem történt meg. Cserébe viszont megjelent egy, témájában nagyjából a 444 állításaira reflektáló közlemény, melyben a kórház kiemelte, hogy humánerő szempontjából szűk keresztmetszetet jelent az intenzív ellátás, a súlyos légzési elégtelenség miatt szenvedő betegek mellé ugyanis nagy számban kell orvosokat és szakápolókat biztosítani, a betegek száma viszont a többi részlegen sem csökken. Mint írták, az intenzív osztályok orvosaira és ápolóira nehezedő háromszoros terhelés csökkentésében 3 intenzív szakorvos vesz részt az alapellátásból, akik kirendelés útján, ellenvetés nélkül kezdték meg a munkát a Jósa András Oktatókórházban.

A444 értesüléseit lényegében megerősítve azt is közölték, hogy a pénteki napon 337 ágyon látnak el középsúlyos és súlyos tünetekkel érkező betegeket, akik biztonságos ellátása érdekében hatvan orvost csoportosítottak át sebészeti és belgyógyászati szakmákból egyaránt. Az alapellátásban dolgozó belgyógyász és tüdőgyógyász szakorvosok közül egyeztetés után osztott munkaidővel ketten vesznek részt a koronavírusos betegek ellátásában, helyettesítő háziorvos szükség szerinti bevonásával és a telemedicinális lehetőségek alkalmazásával. Álláspontjuk szerint ugyanakkor a praxisok betegeinek ellátása is biztosított.

Az alapellátásból érkező kollégák a kezdeti ijedtséget követően kihívásként és a szakmai együttműködés részeként tekintettek a feladatra

– tették hozzá.

Végezetül azt írták, kirendelések útján és egyeztetéseket követően a Felső-Szabolcsi Kórház egészségügyi dolgozói is bekapcsolódtak a COVID-ellátásba, egyetértve azzal, hogy az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók együtt képesek biztosítani a megye lakosainak ellátását. A közlemény szerint a kórházban mindent megtesznek, hogy a betegek ellátását megszervezzék, munkatársaik pedig együttműködnek és alkalmazkodnak a megnövekedett terheléshez. A közleményből az nem derült ki, hogy a kirendelésnél számításba vették-e az életkort és a meglévő betegségeket. A kórház cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre, amint ez megtörténik, a válaszukat is közöljük.

A legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!