Fiataloknál és időseknél is hatásos a koronavírus elleni brit oltóanyag

2020. október 27. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég által kifejlesztett koronavírus-vakcina hatásos a fiatalabb és az idősebb felnőttek körében egyaránt, írja a Guardian. Az AstraZeneca szóvivője erről egy zártkörű tudományos találkozón beszélt.

Bár pontos adatokat nem árultak el az első tesztek eredményeiről, azt tudni lehet, hogy az 56 év feletti páciensekben (sőt, néhány 70 év felettinél is) ugyanúgy kialakult az immunitás a vakcina hatására, mint a fiatalabb korosztályokban. Mivel a koronavírus főleg az idősebbeket érinti érzékenyebben, kulcskérdés volt, hogy rájuk is hatásos-e az oltóanyag. Ráadásul az idősebbeknél kevesebb mellékhatása volt a vakcinának, ami szintén biztató.

„Ezek az eredmények bizonyítják az AZD1222 biztonságosságát és immunogenitását” – mondta az AstraZeneca szóvivője. Sokan a vakcinát tekintik a világszerte tomboló koronavírus-járvány végső megoldásának – azonban az első oltóanyagok nem biztos, hogy teljes körű védelmet fognak nyújtani, és valószínűleg szükség lesz megerősítő oltásokra is.

Az első vakcinák viszont csökkenthetik a betegség hatásait, kevesebb ember kerülhet majd kórházba, és még kevesebben halhatnak majd bele a koronavírus tüneteibe.

Az AstraZeneca reméli, hogy pár hónapon belül korlátozott használatra késznek nyilvánítják a vakcinájukat. „Ha jóváhagyják az országok, a lehetséges vakcina rendelkezésre állhat az év vége előtt.” Mindenesetre a brit egészségügyi miniszter továbbra is csak 2021 első felére jósolja a vakcina elérhetőségét, az egészségügyi szakértők szerint pedig pontos adatokra lenne szükség ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az oltóanyagról.

A vakcinán az Oxfordi Egyetem kutatói még januárban kezdtek el dolgozni, az AstraZenecával együtt kifejlesztett oltóanyagot pedig az elsők között engedélyeztethetik – akárcsak a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös vakcináját.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!