Németországban 500 millió eurót költenek a szellőzőrendszerek fejlesztésére

2020. október 19. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány 500 millió eurót (több mint 180 milliárd forint) költ a középületek szellőzőrendszereinek fejlesztésére, hogy ezzel segítse a koronavírus-járvány megfékezését. Ezt az összeget a közhivatalok, múzeumok, színházak, egyetemek és iskolák légáramlásának javítására fogják fordítani, a fejlesztésből magánvállalkozások irodái és épületei egyelőre nem részesülnek, írja a BBC.


A koronavírus apró cseppekkel, a levegőben terjed, amiket a fertőzött emberek lélegeznek ki. A hidegebb időjárás kedvez a vírus terjedésének, mert az emberek több időt töltenek zárt helyiségekben, ez pedig növeli a fertőzés kockázatát. A fejlesztés fő célja a már meglévő légkondicionáló rendszerek korszerűsítése, nem pedig újak telepítése. Az egyes rendszerek felújítására legfeljebb 100 ezer euró fordítható, ebből például szén-dioxid-érzékelőket szerelhetnek fel, amelyek jelzik, ha a helyiség levegője elhasználódott. A fejlesztésre szánt támogatásokat keddtől kezdik kiutalni.

A német kormány ezzel azt is szeretné elérni, hogy a központi légkondicionáló rendszerrel nem rendelkező iskolák legalább mobil légtisztítókat kapjanak. A bajor BR24 televízió riportja szerint a 2000 euróba kerülő mobil légtisztító berendezések percek alatt hatékonyan megtisztíthatják a helyiséget, és hatékonyan szűrik ki az apró részecskéket a levegőből. Ugyanakkor német szakértők szerint egyes UV-fénnyel, ionizációval vagy ózonos tisztítással működő gépek hatástalanok lehetnek a koronavírussal szemben.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!