A kínai Csingtaóban egyetlen nap alatt hárommillió embert teszteltek le

2020. október 13. – 07:34

frissítve

A kínai Csingtaóban egyetlen nap alatt hárommillió embert teszteltek le

Másolás

Vágólapra másolva

Legfrissebb híreinket ide kattintva találja!

14:49 – A kínai Csingatóban hárommillió embert teszteltek le egy nap alatt

Hétfőn jelentették be, hogy Csingtaóban öt nap alatt a város teljes, kilencmiliós lakosságát letesztelik, mert néhány új koronavírusos esetet fedeztek fel. A tesztelést elég nagy léptekkel halad, 24 óra alatt már 3,07 millió embert leteszteltek a Global Times állami lap szerint. Legelőször az egészségügyben dolgozók kerültek sorra, aztán a óvodák, általános és közepiskolák következtek. Eddig 1,1 millió embernek van meg az eredménye is, 12 pozitív esetet jelentettek, hatuknak volt tünete, hatan pedig tünetmentesek voltak. Kedden újabb hárommillió emberen végzik el a tesztet a tervek szerint. Olyanokat is megvizsgálnak, akik beutaztak a városba. (BBC)

13:33 – Az Európai Unió egységesítené az utazási korlátozásokat a tagállamainak

Az EU tagállamai egyetértenek abban, hogy az országok által hozott korlátozások elég áttekinthetetlen rendszert hoztak létre, amit egységesíteni kellene. A 27 ország miniszterei által elfogadott javaslat szerint az Európa Járványügyi- és Megelőzési Központ hetente tesz közzé egy térképet, amelyen jelzik, hogy mely területek számítanak veszélyesnek járványügyi szempontból. Az eddig használt, zöld, narancssárga és zöld színek mellett bevezetik a szürkét is, ami az adathiányos területeket jelöli majd. A zöld zónán kívülről érkező utazóknak kötelező lesz a karantén vagy Covid-19-tesz. Az egységes rendszer bevezetése után a visegrádi országok sem tehetnek kivételt egymással beutazási szempontból. (Barrons)

12:53 – Tajvanon nyolc hónap után regisztrálták az első, Kínából behurcolt fertőzést

Több mint nyolc hónap után regisztrálták az első behurcolt koronavírusos fertőzést Tajvanon: egy Kínából hazatérő tajvani férfi betegedett meg a Covid-19-ben – számolt be a helyi járványügyi hatóság kedden. A negyvenes éveiben járó férfi februárban utazott Kínába munkaügyi célból, és október 11-én tért vissza Tajvanra repülőgéppel. A férfinél náthával és köhögéssel kezdődött a betegség még Kínában október 1-jén, de nem keresett fel orvost. Hazaérkezése után tesztelték, miután beszámolt a tüneteiről. A vírusteszt eredményét kedden kapta meg, jelenleg kórházban kezelik. A férfi tíz legközelebbi utastársát utasították, hogy két hétre vonuljanak karanténba. A helyi hatóságok egyébként nem kérnek negatív vírustesztet a hazatérő tajvaniaktól. Tajvanon legutóbb február 6-án regisztráltak Kínából behurcolt fertőzést. Eddig 530 fertőzöttet regisztráltak Tajvanon. A betegségbőll 489-en meggyógyultak, 7-en meghaltak és 34 embert kórházban ápolnak. (MTI)

12:40 – Operatív törzs: 52 szociális intézményben van jelen a vírus

A koronavírus-járvány kezdete óta még sosem volt olyan magas a napi halálozások száma, mint az elmúlt 24 órában. Müller Cecília áttekintette az elhunytak betegségeit, és azt látta, hogy „minden esetben, kivétel nélkül nyomon követhető volt valamilyen krónikus betegség”. Müller azt is elmondta, hogy növekszik azon szociális intézmények száma, ahol megjelent a koronavírus. Jelenleg 52 szociális intézmény érintett, 640 pozitív gondozottat tartanak nyilván. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden tizedik szociális intézményben lakó koronavírusos az országban. Közülük 156-an vannak kórházban, és 37 beteg halt meg a járvány második hullámában.

11:15 – Rekordmennyiségű eset Oroszországban

Oroszország 13868 új fertőzöttel az eddigi legmagasabb napi esetszámát tette közzé. Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos adatai szerint ezzel az összes orosz eset 1 326 178-ra nőtt. Az áldozatok száma elérte a 22 966-ot, miközben 1,03 millió ember már felépült. A minisztérium adatai szerint az országban már több mint 51,3 millió tesztet végeztek. (TASZSZ)

10:34 – 25 éves férfi az első amerikai, aki kétszer is elkapta a koronavírust

Nincs ismert súlyos immunbetegsége, sem más jelentősebb alapbetegsége annak a 25 éves Nevada állambeli férfinak, akinél 48 nap elteltével, több negatív teszt után ismét pozitívat teszteltek. Ezzel ő lett az első olyan amerikai, aki kétszer is elkapta a betegséget. Globális viszonylatban négy másik olyan esetről tudnak, akik hozzá hasonlóan kétszer is megfertőződtek. A Lancet Infectious Diseases szaklapban közölt tanulmány szerint a férfinél először április közepén mutatták ki a betegséget. Tünetei között akkor a köhögés, torokfájás, fejfájás, hányinger és hasmenés szerepelt. Ezek az izolációt követően megszűntek április végére, május 9-én és május 26-án is negatívak lettek a tesztjei. Május 28-án ismét jelentkezett nála a fejfájás, a köhögés, a hányinger és a hasmenés, ám ezúttal láz és szédülés is társult hozzá. Június 5-én aztán, 48 nappal az első pozitív teszt után ismét pozitív lett a tesztje, légzési nehézségek is felléptek nála, ezért kórházban kezelték, ahonnan már kiengedték, és azóta felépült. A kutatók szerint a férfi két különböző alkalommal kapta el a koronavírust, és nem arról van szó, hogy az ismét aktiválódott a szervezetében. (CNBC)

09:23 – Az olaszoknak azt ajánlák, hordjanak maszkot otthon is, ha vendéget fogadnak

A római kormány azt javasolja az olaszoknak, hogy saját otthonukban is viseljenek maszkot, amikor vendégeket fogadnak, legyenek akár közeli rokonok vagy barátok. Giuseppe Conte miniszterelnök hétfőn éjszaka írta alá az új intézkedéscsomagot a járvány ismételt erősödésének megfékezésére. A fertőzöttségi adatok az utóbbi egy hét alatt megkétszereződtek, a járvány országosan terjed, a dél-olaszországi kórházak megteltek. A harminc napra érvényes kormányrendelet a kötelező érvényű korlátozások mellett, ún. erősen tanácsolt óvintézkedéseket is tartalmaz. Ide tartozik, hogy az olaszok otthonaikban is viseljenek szájmaszkot, ha nem a velük élő, vendégségbe érkezett családtagokkal, barátokkal vannak együtt, vagy esetleg takarítónő dolgozik az otthonukban, és hat főnél ne legyen több a lakásban egyszerre. Így kívánják korlátozni a lakásokban rendezett összejöveteleken, házibulikon részt vevők számát.AA kormány első alkalommal vezet be korlátozásokat az otthonokban tartózkodókra. A tavaszi első hullám idején ezt nem tette, de akkor a járvány az országnak szinte csak az északi régióira korlátozódott, és akkoriban az olaszok jóformán az otthonukat sem hagyhatták el. (MTI)

09:03 – 28 koronavírusos beteg meghalt, soha nem volt még ennyi halálos áldozat Magyarországon

1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 28 krónikus beteg, így az elhunytak száma 996 főre emelkedett, 11 753-an pedig már meggyógyultak. A koronavírus-járvány alatt még sosem volt ilyen magas a napi halálozások száma. Az aktív fertőzöttek száma 27 113 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 45%-a, a gyógyultak 32%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen. (koronavirus.gov.hu)

08:02 – Merkely Béla vezeti a Nemzetközi Úszó Liga Covid Kommandóját

Október 16-tól hat hétig a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) versenysorozat zajlik a Duna Arénában, a résztvevőket szigorú buborékban tartják, és rendszeresen ellenőrzik a járvány miatt elrendelt szabályok betartását. Az ezért felelős orvosegészségügyi csapatot Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora vezeti, és mint az SzPress Hírszolgálatnak elmondta, a résztvevők egy pár négyzetkilométeres ellenőrzött zónában töltik majd a következő heteket. A csapatszállító buszokat naponta több alkalommal fertőtlenítik majd, a versenyzőktől és a stábtagoktól a versenyt megelőzően öt napon belül elvégzett, két negatív PCR-tesztet kérnek majd. A tesztelést ötnaponta ismétlik, és ha pozitív lesz, az érintettet 14 napos karanténra kötelezik egy elkülönített szállodai szobában, súlyosabb esetben pedig kórházba kell mennie. Hétfőn már ki is szűrtek két pozitív esetet. (Infostart)

07:40 – Megmagyarázhatatlan tünetek léptek fel egy alanynál, leállították az egyik koronavírus-vakcina tesztelését

Felfüggesztette hétfőn a Johnson and Johnson amerikai gyógyszeripari cég a koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután megmagyarázatlan egészségügyi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál. A cég egyike azoknak, amelyek versengenek azért, hogy elsőként állítsanak elő védőoltást a betegség ellen. A tesztelés jelenleg a három szakaszból álló klinikai próbák utolsó részénél tart, amelyben a vakcinát emberek ezreinek adták be, hogy vizsgálják hatékonyságát és biztonságos alkalmazását. (MTI)

07:31 – 37,7 millió fertőzött, 26 millió gyógyult

A világon 37 745 942 embernél regisztrálták a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 1 079 963, a gyógyultaké pedig 26 197 855 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint keddi kora reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 37 404 289 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 075 848, a gyógyultaké pedig 25 999 714 volt. A vírus az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 7 804 047 fertőzött volt eddig a napig, 215 078-an haltak meg, 3 106 728-an meggyógyultak. Indiában, a második legfertőzöttebb országban 7 120 538, a harmadik legfertőzöttebb országban, Brazíliában 5 103 408 embernél mutatták ki a betegséget. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!