Operatív törzs: 52 szociális intézményben van jelen a koronavírus

2020. október 13. – 12:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kezdete óta még sosem volt olyan magas a napi halálozások száma, mint az elmúlt 24 órában. Müller Cecília áttekintette az elhunytak betegségeit, és azt látta, hogy „minden esetben, kivétel nélkül nyomon követhető volt valamilyen krónikus betegség”.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt az országos tisztifőorvos, hogy az elhunytak között továbbra is jellemző a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás és az autoimmun betegség, de bővült az anyagcsere-betegségek köre is. „Nem pusztán cukorbetegséggel találkoztam az elhunytak adatait átnézve, hanem megjelent a köszvény is és a daganatos megbetegedések is” – fogalmazott Müller.

A fertőzések száma is napról napra emelkedik, az elmúlt héten 817 és 1375 között változott a napi esetszám. Müller szerint a heti változásokkal lehet a legjobban jellemezni a járványt.

A 41. héten 600-zal több fertőzést igazoltak, mint a 40. héten. Ez 9 százalékos emelkedést jelent.

Továbbra is érintett a 20–29 éves korosztály, de a 30–39 évesek között és az idősebb korosztályban is nőtt a fertőzöttek száma. Bár a gyermekek fertőzöttsége továbbra se jellemző, a 14 év alattiaknál is megfigyelhető emelkedés a számokban. A tendenciák azt mutatják Müller szerint, hogy már széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában jelen van a vírus.

Százezer lakosra számolva 322 pozitív eset volt a 40. héten, a 41. héten már 397-re emelkedett ez a szám.

Az operatív törzs 28 óvodában és 16 iskolában rendelt el oktatási szünetet, összesen 130 osztálynál és 3 teljes iskolában van digitális oktatás érvényben.

Újságírói kérdésre Müller elmondta, hogy Magyarországon alacsony a D-vitamin-bevitel, az őszi-téli időszakban mindig hiányt szenvedünk ebben. Azt javasolta, hogy szedjünk télen D-vitamint, a pontos adagolást azonban érdemes megbeszélni a háziorvossal.

Azt továbbra se lehet tudni, hogy ki mennyi idő alatt gyógyul meg a betegségből, de van országos utánkövetés, visszarendelik a gyógyultakat.

Müller azt is elmondta, hogy növekszik azon szociális intézmények száma, ahol megjelent a koronavírus.

Jelenleg 52 szociális intézmény érintett, 640 pozitív gondozottat tartanak nyilván.

Ez azt jelenti, hogy majdnem minden tizedik szociális intézményben lakó koronavírusos az országban. Közülük 156-an vannak kórházban, és 37 beteg halt meg a járvány második hullámában.

Az esős időjárásról is kapott kérdést a tisztifőorvos. Azt javasolta, hogy esőben érdemes gyakrabban cserélni a maszkot, mert könnyen átnedvesedik.

Kedden 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 28 beteg halt meg az elmúlt 24 órában.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 27 113 fő.

1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!