Ha nem jönnek be a szlovákiai szigorítások, a teljes lezárás következik

2020. október 12. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől szigorítások lépnek életbe Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt, de ha ezekkel sem sikerül megfékezniük a vírust, a teljes lezárás, a lockdown következhet, jelentett be Igor Matovič kormányfő.

A szlovák kormány vasárnap jelentette be a szigorításokat: az általános iskolákban kötelező lesz az arcmaszkok viselése, városokban és falvakban is kötelező lesz a kültéri maszkviselés. Tilos minden tömegrendezvény, hat főnél több ember nem gyűlhet össze. Bezárnak a fürdők, szaunák és fitneszközpontok, korlátozzák az üzletek számát, és bevezetik a nyugdíjasok vásárlási óráit.

A Telex legfrissebb híreit itt találja >>>

Matovič azt mondta, a most bevezetett intézkedések addig maradnak érvényben, amíg a hétnapos mozgó medián nem csökken 500 alá. Ez azt jelenti, hogy hét nap alatt legalább négy napon 500 alatt kell maradnia a fertőzések napi esetszámának

Igor Matovic szlovák miniszterelnök (Aris Oikonomou/AFP)
Igor Matovic szlovák miniszterelnök (Aris Oikonomou/AFP)

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint ha az emberek bizonyos része nem hagy fel felelőtlen viselkedésével, akkor a mostani intézkedések sem lesznek elegendők. Beszélt arról is, hogy a vírus reprodukciós értéke pillanatnyilag 1,43, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan terjed és duplázódik a fertőzöttek száma. Nyáron ehhez képest 1,15 volt a reprodukciós mutató, és az a céljuk, hogy újra elérjék ezt a számot.

Matovič a központi válságstáb vasárnapi ülése után azt mondta: Szlovákia megpróbálja behúzni a vészféket, és ha ezek az intézkedések sem elengedőek, akkor a teljes lezárás következik az országban.

(MTI, Parameter)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!