Beadta magának az otthon kotyvasztott koronavírus-vakcinát, aztán rájött, hogy a dolog sokkal bonyolultabb, mint gondolta

2020. október 11. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Josiah Zayner, a közismert biohekker otthon kotyvasztott magának egy koronavírus elleni vakcinát, ami makákó majmoknál korábban már bevált, majd saját magán kezdte el tesztelni a szert, aztán rájött, hogy a vakcinatesztelés sokkal bonyolultabb dolog, mint ahogy előzetesen várta.

A Bloomberg cikke szerint Zayner terve az volt, hogy a tesztelés folyamatát hónapokon keresztül élőben közvetíti majd, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy tervezte.

Jelenleg több tucat koronavírus-vakcinát tesztelnek világszerte, a kísérletekbe összesen már több tízezer embert vontak be. Egy-egy vakcina tesztelése általában évekig tart, most azonban a tudósok versenyt futnak az idővel, hogy minél hamarabb meglegyen a megfelelő készítmény.

Zayner számára nem teljesen ismeretlen ez a világ, korábban a NASA kutatója volt, de otthagyta a tudományos intézményrendszert, hogy elindíthassa a saját otthoni kísérleteit, kikerülve ezzel a merev jogszabályi előírásokat. Elviekben így sokkal gyorsabban és olcsóbban tesztelhet egy vakcinát. Júniusban még azt mondta a Bloombergnek, hogy a koronavírus tökéletes lehetőséget kínál a biohekkereknek arra, hogy megmutassák mire képesek.

Most arra jutott, hogy az oltóanyag-tesztelés sokkal bonyolultabb dolog, mint korábban gondolta. A kísérlete egyébként ígéretes eredményeket is hozott, de állítása szerint túl sok megválaszolatlan kérdés maradt. Például nem világos számára, hogy pontosan milyen antitesteket talált a saját szervezetében. Illetve most azt is hangsúlyozta, hogy „az emberek biológiailag rendkívül összetettek. Az eredményekben túl nagy az összevisszaság.” Persze a megfelelő konklúziókat könnyebb levonni, ha mondjuk harmincezer emberen tesztelnek valamit, akkor ez a zavarosság kitisztulhat – mondta. Bebizonyosodott számára, hogy a vakcinafejlesztés hosszadalmas, lassú folyamatát nem szabad sürgetni.

Zayner korábban sötétben világító sör kifejlesztésével hívta fel magára a figyelmet:

De előfordult olyan is, hogy beadott magának egy DNS-koktélt, amitől azt várta, hogy megnöveli az izomtömegét. Ebben a videóban pedig a szervezetében lévő baktériumállomány teljes lecserélésével is kísérletezett:

A koronavírus elleni vakcina ügye a közelgő amerikai elnökválasztásnak is fontos témája, Donald Trump már a november 3-i szavazás előtt szeretne eredményt látni, a tudósok többsége szerint azonban ez év vége, jövő év eleje előtt nem reális.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!