Szlovákia: kötelező kültéri maszkviselés, hat főnél több nem gyűlhet össze, a középiskolák áttérnek a távoktatásra

2020. október 11. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől visszavonásig bezárják Szlovákiában a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter. Az intézkedés célja megfékezni a koronavírus-járvány további terjedését.

Az általános iskolásoknak pedig kötelező lesz az arcmaszk viselése oktatás közben. A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

Kötelező lesz a kültéri maszkviselés

Igor Matovic szlovák kormányfő a többórás, koalíciós vitáktól sem mentes ülés után közölte, további korlátozásokról is döntöttek, amelyek csütörtökön lépnek életbe. Csütörtöktől a városokban és a falvakban is kötelező lesz a kültéri maszkviselés, tilos lesz minden tömegrendezvény, hat főnél több ember pedig nem gyűlhet össze. Az éttermek nyitva maradnak, de ételt csak a teraszokon lehet fogyasztani, illetve elvitelre megrendelni. A fitness és wellness-központok, fürdők, szaunák mind bezárnak. Korlátozzák az üzletek és a bevásárlóközpontok látogatóinak számát és megint bevezetik a nyugdíjasok vásárlási óráit (9 és 11 között).

Ezek az intézkedések addig lesznek érvényben, amíg a napi pozitív esetszámok hétnapos átlaga nem csökken 500-ra – mondta Igor Matovic. Vasárnap ez az átlag 1037 volt. A kormányfő a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: be kell húzni az utolsó vészféket, mert ha ezek az intézkedések nem járnak sikerrel, akkor megint le kell állítani az országot, ahogy az tavasszal történt. Felszólította a lakosságot: mindenki legyen elővigyázatos és tartsa be a korlátozásokat.

Sok volt a lagzi

„A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek” – mondta újságíróknak Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett.

Richard Sulík, a kormánykoalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke még a válságstáb ülésének befejezése előtt elhagyta a tárgyalótermet, később a Facebookon megjelent bejegyzésében lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a vendéglők, fitness-központok és a színházak esetleges bezárásával, amelyet a testület szintén mérlegelt. Igor Matovic kormányfő és a többi koalíciós partner felelőtlennek minősítette Richard Sulík viselkedését.

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61, a kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!