Kamerákkal figyelik, hogyan tartják be a korlátozásokat a brit városokban

2020. október 9. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

Mesterséges intelligenciájú kamerákkal figyelik Nagy Britannia több városában, hogy az emberek mennyire tartják be a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat és a társadalmi távolságtartást, írja az Evening Standard.

A Vivacity nevű cég eredetileg a forgalom, a kerékpárosok és a gyalogosok áramlásának nyomon követésére, és az utak használatának figyelésére fejlesztette ki az eszközöket. Márciusban egy újabb funkcióval egészítették ki a kamerákat, és már a gyalogosok közötti távolságot is regisztrálni tudják. Ezeket az adatokat havonta osztják meg a brit kormánnyal. A cég közlése szerint több mint 1000 ilyen érzékelőt telepítettek az Egyesült Királyság több nagyvárosába, például Londonba, Manchesterbe, Oxfordba, Cambridge-be és Nottinghambe is.

A Vivacity operatív igazgatója, Peter Mildon szerint az adatok potenciálisan hasznosak lehetnek az új előírások és szabályozások bevezetésénél. „Nem rögzítenek és nem sugároznak egyetlen felvételt sem, és valójában senki sem nézi meg ezeket” – válaszolta a kamerákkal kapcsolatban felmerült adatvédelmi aggályokra. Mildon azt mondta, statisztikákat készítenek arról, hogy a járvány óta hogyan változott az emberek viselkedése egymás közelében. Ezek az adatok hasznosak lehetne a politikai döntések előkészítésében. Ám szerinte ezek névtelen adatok, mivel nem tárolnak személyes információkat a felvételek szereplőkről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!