Fellép a Twitter azok ellen, akik publikusan reménykednek Trump halálában

2020. október 3. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren jelentette be, hogy feleségével együtt megfertőződött a koronavírussal, és bár sokan rögtön mielőbbi jobbulást kívántak neki, még többen voltak azok, akik tweetjeikben abban kezdtek reménykedni, hogy az elnök belehal a betegségbe. Ez természetesen nem összeegyeztethető a platform alapelveivel, a Twitter pedig gyorsan leszögezte, hogy be is fogja tartani a saját szabályait – írja a The Verge.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy senki sem írhatja ki azt, hogy reméli, hogy Trump meghal a koronavírus miatt. Akik mégis így tesznek, azoknak a posztjait el fogják távolítani, egyes esetekben pedig akár fel is függeszthetik a felhasználóikat. A Twitter leszögezte, hogy azok a tartalmak, amelyek egy másik ember halálát, súlyos megsérülését vagy halálos megbetegedését kívánják, minden esetben retorziót vonnak maguk után, függetlenül attól, hogy kiről van szó.

A cég valószínűleg nem fog minden egyes tweetet törölni; mint írták, elsősorban az olyan posztokra fókuszálnak, amelyekben egyértelmű felhívás van olyan tevékenységekre, melyek a való életben is kárt okozhatnak. Az ugyanakkor egyelőre nem egyértelmű, hogy ebben a konkrét esetben ezt pontosan miként kell értelmezni, így az sem, hogy milyen posztokat fog majd törölni a Twitter. A Facebook egyébként eleve máshogy közelíti meg a dolgot, különbséget tesz magánszemélyek és közszereplők között, utóbbi esetben pedig sokkal lazábban értelmezi az ilyen megszólalásokat. Trump esetében ez azt jelenti, hogy a Facebookon akárki írhat arról, hogy reménykedik az elnök halálában, egészen addig, amíg nem jelöli meg őt a posztban, és nem teszi ki szándékosan halálos fenyegetéseknek és betegségeknek.

A Twitter sem veszi mindig ennyire komolyan a halálos fenyegetéseket, amire a Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley és Ilhan Omar négyeséből álló demokrata csoport rögtön fel is hívta a figyelmet. A négy kongresszusi képviselő, akiket általában „A csapat” néven emlegetnek, pénteken meglepődését fejezte ki a Twitter döntése miatt, álláspontjuk szerint ugyanis az ellenük intézett halálos fenyegetéseknél sosem lépett fel ilyen keményen a platform.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!