Üzenet a koronavírus-szkeptikusoknak: ez nem olyan, mint egy szimpla tüdőgyulladás

2020. október 1. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Genetikailag nem vagyunk egyformán fogékonyak erre a betegségre: egyesek akkor sem kapják el, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel, míg másoknál a gyógyulás után is huzamosabb ideig fennmaradnak bizonyos maradványtünetek. Az egész világ most azt is vizsgálja, hogy mi lehet ennek az oka – mondta a koronavírusról a Magyar Nemzetnek Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház (DPC) főigazgatója.

Magyarországon a Dél-pesti Centrumkórháznak van a legnagyobb tapasztalata koronavírusos betegek ellátásában. Márciustól, a járvány kezdete óta 689 igazolt fertőzött fekvőbeteget láttak el. A 689 páciens közül 109-en kerültek intenzív osztályra, és szinte mindenkit lélegeztetni kellett, 95 százalékukat invazív módon, tehát intubálva.

„Az én üzenetem a koronavírus-szkeptikusoknak és azoknak a kollégáknak, akik úgy gondolják, hogy ez egy egyszerű betegség, olyan, mint egy szimpla tüdőgyulladás, hogy ez nem igaz” – mondta a főigazgató. A lélegeztetés, az oxigénterápia nagyon fontos, de nem befolyásolja azokat a tényezőket, amelyek gyulladásos reakciókat, az immunrendszer túlműködését, majd komplex szervi károsodásokat okoznak, és amibe végül belehalnak a betegek. Az idősebb emberek szervei már elhasználódottabbak, mint a fiataloké, ezért válnak főként ők áldozatául a járványnak. Ha pedig ehhez még valamilyen krónikus betegség is társul, akkor tovább csökken a túlélés esélye.

A DPC-ben a tocilizumabterápia működik jól, már ötven-hatvan között van azoknak a száma, akiknél sikeresen alkalmazták ezt a kezelést. Ez a készítmény a gyulladásos reakciók egyik „karmestere”. A kórházban a vérplazma-terápiát is alkalmazzák, de ez még mindig kísérleti eljárásnak számít, mondta a főigazgató.

Az új típusú koronavírus-fertőzés egyesek számára hosszan tartó testi-lelki betegséget okoz. Bizonyos maradványtünetek egyeseknél a gyógyulás után is huzamosabb ideig fennmaradnak. Ilyen például a krónikusfáradtság-szindróma, az általános gyengeség, valamint a fizikai terhelés intoleranciája. Ezek a panaszok hosszú távon nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviselik az embereket – mondta Vályi-Nagy István.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!