Jakab Ferenc: Ha folytatódik a tendencia, egy hónap múlva drasztikus számokat fogunk látni

2020. október 1. – 21:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Constantin Tamás gyermekorvos, Jakab Ferenc virológus, Falus András immunológus és Tordas Dániel házi gyermekorvos a koronavírus-járvány aktuális kérdéseiről beszélgetett csütörtökön Constantin Facebook-oldalán. Jakab szerint komoly intézkedések nélkül tovább fog romlani a járványhelyzet Magyarországon, írja a HVG.

Jakab azt mondta, nő a halálesetek száma, a vírus egyre inkább az idősek közt terjed, a korábbi 30-31 évhez képes most már 40-41 év a fertőzöttek átlagéletkora. A pécsi virológus szerint az ország tesztkapacitása is véges, és kezdünk a végéhez közelíteni. A magyar helyzet romlását a WHO is felismerte, Magyarországot a 3. kategóriába, a súlyosan veszélyeztetett országok közé sorolta, mondta Jakab, aki szerint ha folytatódik ez a tendencia, akkor egy hónap múlva drasztikus számokat fogunk tapasztalni.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a Szentágothai János Kutatóközpontban 2020. szeptember 25-én.MTI/Sóki Tamás
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a Szentágothai János Kutatóközpontban 2020. szeptember 25-én.MTI/Sóki Tamás

Tordas a kötelező iskolai lázmérésről azt mondta, hogy ezzel a módszerrel nem lehet kizárni a koronavírust a közösségekből. A saját tapasztalatai és a nemzetközi adatok alapján a gyerekeknél nem lázzal jelentkezik a koronavírus. Ráadásul szerinte nem mindig megfelelően használják a hőmérőket, nyakon, arcon is próbálnak vele hőmérsékletet mérni, holott homlokra vannak kalibrálva. Jakab szerint is irreleváns lépés, mert a tünetek fellépése előtt nagyon sok esetben sincs láz, de már fertőz a beteg.

Jakab szerint sem az óvodai és iskolai közösségek a járvány mozgatói. Úgy gondolja, csak a távolságtartás, a karantén és a kézmosás hatásos a járvány terjedése ellen. Egészen addig kell ezt a módszert alkalmazni, amíg nincs vakcina: „Ennek a járványnak egyetlen egy megoldása lesz, a védőoltások, más megoldás nincs” – mondta Jakab.

A koronavírus-járvány első hullámakor a kormány mintegy 300 milliárd forintért rendelt nagyjából 16 ezer darab lélegeztetőgépet, holott korábban a legrosszabb forgatókönyvre készülve ennek a felét, körülbelül 8 ezer darabot elégnek gondoltak. Menczer Tamás külügyi államtitkár júniusban azt mondta, azért tartották szükségesnek a több rendelést, mert szerették volna, ha a csúszások ellenére is megérkezik 10 ezer darab lélegeztetőgép. A rendeléssel párhuzamosan Magyarországon is elindult a lélegeztetőgép-gyártás: a Műszaki Egyetem is fejlesztett eszközt, a váci Celitron nevű céggel pedig ezer darab Panther 5-ös gép gyártásáról egyezett meg a kormány. Az első hullám alatt a kormány „fürkészeket és portyázókat” küldött ki eszközbeszerzésre, a legutolsó hivatalos, áprilisi adatok szerint addig nagyjából 73 millió maszk érkezett az országba, ami nagyjából a fele volt a berendelt mennyiségnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után, a Facebook-oldalán beszélt arról, hogy az első hullám idején Magyarország már csatát nyert, a másodikat pedig felkészültebben és tapasztaltabban várjuk. Úgy fogalmazott: „Az egészségügyet felkészítettük, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek, és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak”. Azt is mondta, hogy jelenleg tízezer ágy elérhető, de ezt két-háromszorosára is képesek emelni. Beszélt a tesztekről is: ezeket hatósági árassá tették, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 19 500 forintért árulhatják azokat.

Személyesen látogatott el az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe Orbán Viktor, és az orvosi pihenőben egy egészségügyi dolgozót kérdezett egyebek mellett arról, van-e elég lélegeztetőgép. A Facebook oldalán közzétett videóban válaszként azt kapta, hogy azzal nem is lenne gond, inkább azzal van probléma, hogy a gépekhez kell megfelelő számú technikus is, ám itt Orbán közbe vágott azzal, hogy a kérdés az, hogy most van-e elegendő gép. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kásler Miklóstól szeptember végén azt kérte: függesszék fel az elektív műtéteket, beavatkozásokat a járványkórházakban, ám az Emmi szerint ezt a lépést semmi sem indokolja.

szerző: Iván-Nagy Szilvia

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!