Megnyitották a kiskunhalasi konténerkórházat, elkezdték átszállítani a betegeket

2020. október 1. – 09:49

frissítve

Megnyitották a kiskunhalasi konténerkórházat, elkezdték átszállítani a betegeket

Másolás

Vágólapra másolva

Koronavírussal kapcsolatos hazai hírek egy helyen – október 1-jén.

  • Meghalt 16 beteg, 848 új fertőzöttet találtak
  • Hatásosan enyhíti a koronavírus tüneteit egy japán gyógyszer
  • Németország Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is kockázatosnak minősítette
  • 147 rendőr lett koronavírusos, a vírus a börtönökben is terjed
  • A tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolákban
  • Az iskolák 4 százalékában rendeltek el rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást
  • Megnyílt a megnyitották a kontérekből épített kiskunhalasi járványkórház, 43 beteg került oda

11:19 – 43 beteget szállítottak át a járványkórházba

Csütörtök délelőtt megnyitották a kontérekből épített kiskunhalasi járványkórházat, elkezdték átszállítani a betegeket a városi kórházból. Összesen 43 beteget szállítottak át, többségük részük igazoltan koronavírusos; vannak köztük, akik intenzív ellátást igényelnek, négyen vannak lélegeztetőgépen. Vannak olyan betegek is, akik jobb állapotban vannak, de súlyos társbetegséggel küzdenek. Dr. Szepesvári Szabolcs, a Semmelweis Kórház főigazgatója elmondta, az átszállításra a betegszám növekedése miatt volt szükség. A kórházigazgató szerint a mobilkórház teljes mértékben alkalmas a betegek ellátására.

A járványkórház feladata lesz a Dél-Alföldi Régió koronavírusos betegeinek ellátása, maximum 150 beteget tudnak fogadni: 12 intenzív ágy van a legsúlyosabb állapotú betegek ellátására, legfeljebb 40-ig lehet bővíteni ezt a kapacitást.

A biztonságos üzemeltetés érdekében Szegedről és Orosházáról, később Kecskemétről és Bajáról is kerülnek majd át orvosok és egészségügyi szakdolgozók a járványkórházba. (hiros.hu)

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke korábban azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy azért nincsenek még betegek a járványkórházban, mert nincs elég orvos az ellátásukra, az Emmi tagadta ezt.

A mobilkórházat még áprilisban építették meg, két és fél hét alatt készült el.

11:04 – 147 rendőr lett koronavírusos, a büntetésvégrehajtásban 20 helyen jelent a vírus

A rendőrségnél szeptember 25-én 147 fertőzöttet tartottak nyilván, míg a katasztrófavédelemnél eddig 21 esetet regisztráltak, öten már felgyógyult a fertőzésből. A katasztrófavédelem közlése szerint a tüneteket mutató dolgozóikat elkülönítik, a kontaktszemélyeket felmentik a munkavégzés alól. A fertőzések ellenére nincs fennakadás a szolgálat ellátásában, a kieső tűzoltók pótlását a szolgálati rend átszervezésével oldják meg.

20 hazai büntetés-végrehajtási intézményben találtak fertőzötteket, szeptember 29-ig 48 fogvartatott és 51 dolgozó fertőződött meg koronavírussal. A koronavírusos rabokat a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházába, Tökölre szállították, ahol hatósági karanténba kerültek, mindannyian tünetmentesek. A dolgozók házi karanténba kerültek, nem igényelnek orvosi vagy kórházi ellátást. Az állomány körében 418 tesztet végeztek a megadott időpontig. (Blikk)

9:48 – Tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolákban

Felkészültek az iskolák a belépéskor szükséges lázmérésre, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Maruzsa Zoltán azt mondta: több mint 41 ezer digitális hőmérő kiosztását kezdték meg. Ahol 400 gyereknél többet kell egy kapun beengedni, ott hőkapukat telepítettek, így egyszerre 8-10 embert tudnak ellenőrizni. A lázmérést olyan helyen érdemes elvégezni, ahol az nagyobb tumultus nélkül megoldható. 37,8 Celsius-fok felett el kell különíteni a gyermeket, majd pár perc múlva meg kell ismételni a lázmérést, ha pedig másodjára is lázat mutat, értesíteni kell a szülőt. A tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor. Ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus „megérkezett” az iskolába. Ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.

9:35 – Németország Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is kockázatosnak minősítette

Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is felvették az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban, írja az MTI. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdán késő este frissített listájára egy sor további európai térség is felkerült, köztük a Romániában, Erdély északnyugati részén fekvő Kolozs (Cluj) megyét, a szlovéniai Koroska régiót és Belgium teljes területét. A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Koronavírustesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását.

9:16 – Az óvodák 0,5%-ában és az iskolák 4%-ában kellett szünetet vagy online tanítást elrendelni

Eddig a 2947 óvodai feladatellátási helyből 17-ben hirdettek rendkívüli szünetet, általában egy-egy csoportnak. Ez 0,57 százalékot jelent, mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth rádiónak. A 3079 iskolából 7-ben volt rendkívüli szünet, és 118 esetben rendelt el az operatív törzs digitális munkarendet, jellemzően szintén egy-egy osztálynak. Ez arányaiban az iskolák 4 százaléka. Az elmúlt egy hónapban egyetlen intézményben sem alakult ki tömeges fertőzés.

9:00 – Lehet fűteni a mobil kórházat, és vezényelnek oda orvosokat is

Nem igaz, hogy nem lehet fűteni a konténerekből épített kiskunhalasi járványkórházat, közölte a Magyar Nemzetben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A 150 férőhelyes épület téliesítése nem azt jelenti, hogy a betegek komfortja ne volna tökéletes, írták.

Szerdán Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Facebookon azt írta: megkereste a kiskunhalasi járványkórház igazgatóját, aki arról tájékoztatta, hogy az épület fűthető, a sajtóban megjelent téliesítésnél a kórház tetején levő légtechnikai (fűtés-hűtés) csöveket kell majd megvédeni a nagy mennyiségű hótól, illetve az extrém fagytól. Előbbitől azért, mert a hó súlya eltörheti, az utóbbitól pedig, hogy ne repedjenek meg a csövek.

Szabó Tímea ugyanakkor azt is írta, hogy azért nincsenek covidos betegek a legmodernebb orvostechnikai felszereléssel rendelkező, erre kijelölt járványkórházban, mert nincs elég ápoló és orvos, akit eddig át lehetett volna oda vezényelni. Az Emmi tagadta ezt. Azt írták: „A mobil járványkórház megnyitásához szükséges személyi állomány rendelkezésre áll, a betegszám emelkedésével természetesen vezénylési terv alapján további orvosok, szakdolgozók, ápolók, betegszállítók bevonása szükséges.”

8:00 – 12 nap alatt enyhíti a koronavírus tüneteit egy japán gyógyszer

Hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen a favipiravir nevű japán antivirális gyógyszer, amellyel magyar betegeket is kezelhetnek. Az elmúlt fél évben Japánban végzett, tudományosan megalapozott klinikai vizsgálat adatai szerint a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar. „Az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását, és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés” – mondta Kovács L. Gábor akadémikus, a favipiravir hazai klinikai vizsgálatait végző konzorcium vezetője. A hazai orvostudományi egyetemek klinikáin, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben megkezdődhet a gyógyszer felhasználása. (Telex Facebook-oldal.)

8:00 – Meghalt 16 beteg, 848 új fertőzött

Az elmúlt 24 órában 848-cal nőtt Magyarországon a járvány kezdete óta beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Elhunyt 16 beteg, erre utoljára áprilisban volt példa, és csak egyszer regisztráltak egy napon belül ennél több halálesetet. 20 410 az aktív fertőzöttek száma, 757 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, tegnaphoz képest 16-tal csökkent a számuk. A kórházban ápoltak közül 52-en vannak lélegeztetőgépen, ez kettővel kevesebb mint tegnap. (Telex Facebook-oldal)

(Borítókép: A kiskunhalasi konténerkórház. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!