50 ezer forintra büntethetik, aki Budapesten megsérti a maszkviselési szabályokat

2020. szeptember 26. – 14:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 11-én.)

---

Kötelező lesz a maszk a fővárosi mozikban, színházakban, hangversenyeken, cirkuszi előadásokon, sőt a zárt téri társasházi közgyűléseken (az idős lakók védelme miatt), ha a fővárosi közgyűlés megszavazza az erről szóló javaslatot a jövő hétfői rendkívüli közgyűlésen.

A tervezet a jelenleg is hatályos április 23-i önkormányzati rendeletet bővíti ki a fenti helyszínekkel. Az áprilisi rendelet már előírta a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési járműveken, taxikban, boltokban, ügyfélforgalmi helyiségekben, sőt szeptember 9-től a fővárosi művészmozik is elrendelték saját hatáskörben a maszkhasználatot.

A mostani rendelettervezet kivételként említi a kulturális intézmények büféit, és az előadókat, tehát a művészekre és a büfében fogyasztókra nem vonatkozik a kötelezettség. Jelenleg 8000 forintra bírságolható az, aki a tömegközlekedési járatokon nem visel maszkot. A főváros ezt egészítené ki azzal, hogy aki zárt helyen, a rendeletben meghatározott helyiségekben nem tartja be a maszkviselési szabályt, azt maximum 15 ezer forintra, a hely tulajdonosát pedig maximum 50 ezer forintra bírságolhassák.

Szintén nem kötelezné a rendelettervezet az üzemeltetőket a maszkviselés betartatására, mert legtöbbször nincs rá eszközük. De a szolgálatban levő biztonsági őrök jogosultak lennének a felszólításra, és a jogos önhatalom keretei között a maszkviselést megtagadók eltávolítására. Feljelentés alapján a szabálysértő ügyében a helyszínen a közterület-felügyelő, vagy az intézmény esetében a főjegyző azonban bírságot szabhatna ki.

A rendkívüli közgyűlésen döntenek arról is, hogy rendszeres, ingyenes vírustesztelés legyen a fővárosi önkormányzat idősotthonaiban és egészségügyi intézményeiben dolgozók körében, és ennek országos kiterjesztését kezdeményezik a kormánynál is.

A képviselők elé kerül a fővárosi Fidesz-frakció javaslata is, miszerint 50 milliárd forintot különítsen el a főváros a járvány által leginkább sújtott budapesti gazdasági szereplők megsegítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!