12-en haltak meg, 589 koronavírusos beteg van kórházban

2020. szeptember 26. – 19:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 26-án.)

Az elmúlt 24 órában 950 fővel nőtt Magyarországon a beazonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Elhunyt 12 beteg, 17 248 az aktív fertőzöttek száma, 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen. A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a fertőzöttek számának növekedésével a kórházakban is nő az ápoltak száma, négy-öt hét múlva a halálozások száma is emelkedhet – erről beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A kétmilliót (a jelenlegi halálesetek kétszeresét) is elérheti a koronavírus halálos áldozatainak száma, mielőtt széles körben alkalmazzák a sikeres védőoltást, sőt magasabb is lehet, ha nem hoznak összehangolt lépéseket a járvány megfékezésére – közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója. Michael Ryan szerint nem szabad a fiatalokat okolni a fertőzöttek számának mostani növekedéséért.

A hétfőtől megszigorított maszkviselési szabályok megszegése miatt 263 esetben intézkedtek a rendőrök csütörtökig – mondta Kiss Róbert alezredes. Ebből 221 esetben figyelmeztettek, 23 helyszíni bírságot szabtak ki és 19 szabálysértési feljelentést tettek. Egyre többen keresik fel a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálatát, hogy megtudják, nem sérti-e alapjogainkat az elrendelt maszkviselés. A jogvédő szervezet egyértelműen állást foglalt a kérdésben: nem sérti, mert mindez a mások egészséghez való szintén alapvető jogának védelmében történik, azaz annak megelőzése érdekében, hogy a maszk viselésére kötelezett személy átadjon egy lehetséges fertőzést a környezetének.

Országszerte 18 kórházból vezényelnek át egészségügyi dolgozókat a fővárosi Covid-centrumokba: a Dél-pesti Centrumkórházba, az Országos Pulmonológiai Intézetbe és a Szent János Kórházba – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azokból a kórházakból csoportosítanak át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a járvány elleni védekezésben. Egyúttal cáfolták, hogy az átvezénylések miatt műtétek maradnának el.

„Elrontottuk… 419. Újabb rekord” – így kommentálta a szlovák miniszterelnök azt, hogy a szomszédos országban rekordot döntött a napi fertőzésszám. Igor Matovič szerint „győzött a vakmerőség, a könnyelműség és az egoizmus. Az állandó támadások, a Covid veszélyességének kétségbe vonása, az intézkedések látványos ignorálása, azok kinevetése, akik betartják… mindez meghozta az eredményét.”

A népességarányos fertőzésszámokat nézve Szlovákiában jobb a helyzet, mint nálunk. Hétfőn Andrej Babiš Csehország miniszterelnöke is elismerte, hogy hibázott a nyári lazításokkal, a cseh egészségügyi miniszter pedig le is mondott a posztjáról.

Ezen a linken elérhető a hazai adatokat bemutató infografika.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!