A nőknek muszáj jobban csinálni

2023. március 30. – 05:07

Másolás

Vágólapra másolva

Mottó: A nők nem engedhetik meg maguknak, hogy csak „olyan jól” fektessenek be, mint a férfiak. Lényegesen jobban kell csinálniuk.

Egy fiatal ismerősöm nőnapi posztját azzal kezdte a Facebookon, hogy „nem kell virág”, de hosszan írt arról is, hogy mit kérne helyette. Szeretné például azt, ha komolyabban venné a magyar állam a nők jogait, állami, közigazgatási szinten is jobban tisztelnék a nőket. Több egyenlőséget, jobb oktatást és egészségügyi szolgáltatást szeretne a nők számára, és persze jobb politikai képviseletet is. Megemlítette, hogy nagyobb szerepvállalást várna a férfiaktól a hétköznapi életben: gondolva itt például a főzésre, a takarításra, de legfőképpen arra vágyna, ha a férfiak – az időnkénti virágosztás helyett – a nők mellé állnának, azaz a férfiak is támogatnák őket a fenti céljaik elérésében.

Komolyan vettem a posztban szereplő kéréseket. A nőnap környékén az aktualitás okán megjelenő sok-sok statisztikát és cikket böngésztem át; ezek alapján nyilvánvaló, hogy az ismerősöm kívánsága nagyon is indokolt. A megállapítást alátámasztó tényeket és adatokat egy hosszabb bejegyzésben gyűjtöttem össze a HOLDBLOG-on. Itt most csak a HOLD Alapkezelő saját témáira, a pénzügyekre, befektetésekre vonatkozó részeket emelem ki.

Egyáltalán nincs egyenlőség a nemek között. A nők jövedelmi és vagyoni helyzete szinte az egész világon rosszabb a férfiakénál, de a statisztikák szerint a befektetési területen is kisebb a nők aránya, és nemcsak a szolgáltatók dolgozói, hanem az ügyfelek között is.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a bérkülönbség-szakadék nem valószínű, hogy a következő 40 évben megszűnik az Egyesült Államokban és (eltérő mértékben) a nyugati világban az Institute for Women's Policy Research elemzése szerint.

A bérkülönbség miatt, ha a nők (férfiakénál kisebb) jövedelmük nagyobb százalékát takarítják meg, mint a férfiak, kevesebb vagyont halmoznak fel. Ennek eredményeként

Amerikában a nők 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel lehetnek elszegényedő nyugdíjasok.

Mennyivel marad el egy átlagos nő vagyona egy átlagos férfiétől és miért?

Szintén egy amerikai felmérés mutatta ki, hogy a „hasonlóan átlagos” férfiak és nők befizetéseikkel nagyjából egyenlő mértékben járulnak hozzá portfóliójuk értékének növeléséhez (jövedelmük átlagosan körülbelül 7 százalékát teszik félre). Az átlagos nő pénzügyi vagyona idővel mégis átlagosan körülbelül harmadával kevesebbet ér, mint az átlagos férfié.

Ez a jelentős különbség pedig nagyrészt abból adódik, hogy a nők kevesebbet keresnek, noha átlagosan körülbelül 10 évvel élnek tovább, mint a férfiak, de hosszabb ideig esnek ki a munkaerőpiacról a gyermekvállalás, a közvetlen család és más családtagok tartós, sokszor munka melletti gondozása miatt.

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez ne legyen így?

A HOLDBLOG-on megjelent bejegyzésben olyan tippeket is összegyűjtöttem, amelyek segíthetnek a nőknek kicsiben elkezdeni, és megszerezni azt az önbizalmat, amelyre szükségük van ahhoz, hogy nagyban is sikeresek lehessenek.

Kedvcsinálónak még talán annyit, hogy a rendszeresen befektető „átlagos” nő a statisztikák alapján valójában jó a befektetésben, sőt, kicsivel jobb is, mint egy „átlagos” férfi. A Fidelity Investments 2017-es elemzése szerint a nők átlagosan 0,4 százalékkal teljesítették túl a férfiak befektetői teljesítményét. Az Egyesült Királyságban a Warwick Business School viselkedési közgazdászai még nagyobb előnyt találtak: a nők 1,8 százalékkal múlták felül befektetési teljesítményükkel a férfiakat.

E cikk megírásával főként a külföldi forrásanyagok kutatása és értelmezése miatt viszonylag sokáig foglalkoztam. Közben megjelent egy jó cikk a Telexen, amely teljesen más módszertannal közelít a kérdéshez, de nagyon érdekesnek és izgalmasnak tartom.

A szerző további cikkei ezen a linken érhetőek el.

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD Online vagyonkezelés

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!