A magyarok 40 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni, ha elvesztené a keresetét

2024. október 24. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok pénzügyi egészségéről készített közvélemény-kutatást a Magyar Nemzeti Bank, a reprezentatív mérésben 1500 ember számolt be saját bevallása szerint a pénzügyi szokásairól, hozzáállásáról. A megkérdezettek négy kategóriában adtak válaszokat: a pénzügyek feletti kontroll, megtakarítási képesség és törekvés, anyagi helyzet, valamint a pénzügyi ellenálló képesség terén pontozták őket egy 0 és 100 közötti skálán. Összesítésként pedig egy szintén 100-as skálán határozták meg a magyar társadalom pénzügyi egészségügyi indexét. Mint kiderült: ez 53 ponton áll, ami közepesnek számít.

A magyarok a pénzügyek feletti kontroll terén teljesítettek a legjobban, az átlag 60 pont lett. A lakosok 60 százaléka követi a havi költéseit, és 44 százalékuk készít tervet is a kiadásai és bevételei kezelésére. A 18–29 év közötti és a 70–79 év közötti csoportok kiemelkedtek az átlagból.

A legalacsonyabb eredményt a megtakarítási képesség és törekvés terén érték el a válaszadók, önbevallás alapján 19 százalékuk érzi úgy, hogy eléggé felkészült pénzügyileg a nyugdíjas éveire. 53 százalék azonban nem tud megfelelően felkészülni rá. A válaszadók 49 százaléka megpróbál rendszeresen félretenni, 30 százalék azonban nem próbál és úgy érzi nem is képes erre. A 30 év alattiaknál a legmagasabb a megtakarítási képesség és törekvés, az 50-59 évesek érték el a legalacsonyabb eredményt.

Hosszú távú célokra a megkérdezettek mindössze 33 százaléka takarékoskodik.

A felmérésből kiderült az is, hogy nagyon is számít az anyagi helyzet, ezen a téren 56 pontos a magyar átlag. A kereset mellett viszont más szempontok is fontos szerepet játszanak, például az iskolázottság vagy a lakóhely településmérete. Anyagi helyzet terén a nők 52, míg a férfiak 60 pontos átlagot értek el. A megkérdezettek 55 százaléka úgy érzi, az anyagi helyzete korlátozza abban, hogy fontos célokat érjen el.

A lakosság 19 százaléka elégedett a saját anyagi helyzetével.

Az emberek 61 százaléka mindig időben befizeti a számláit, 29 százaléknak pedig ez legtöbbször sikerül.

A pénzügyi ellenálló képesség felméréséből kiderült, hogy az emberek 40 százaléka nem tudna megélni egy hónapnál tovább, ha fő jövedelemforrását elvesztené, ezen belül a válaszadók fele még egy hétig sem. Az emberek kevesebb mint egyharmadának nincs félretéve egy félhavi fizetésének megfelelő összeg váratlan kiadások esetére. A népesség 47 százaléka pedig úgy érzi, kapna anyagi segítséget rokonaitól, ismerősétől anyagi probléma esetén.

Módszertan

A reprezentatív kutatás 2024 augusztusában 1500 fő bevonásával, 18-79 év közöttiek körében készült. Az MNB Pénzügyi Egészség Index 2024 őszén egy 0-100 pontos skálán 53 pontot mutat

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!